Jeturi de apa pe Europa
Probabil ati aflat deja stirea monumentala pe care NASA a emis-o ieri. Satelitul Europa al lui Jupiter, un bulgare de gheata, ar ascunde de doua ori mai multa apa decat cantitatea existenta pe Terra. Oamenii de stiinta au dat publicitatii fotografii realizate de Hubble care arata posibile jeturi de apa aruncate in spatiu de Europa.
Imaginile nu sunt la cea mai buna calitate si au fost facute in 2014, dar sugereaza adevarate gaizere cu o inaltime de 200 km. Ar fi pentru a doua oara cand Hubble captureaza fenomenul din 2012 incoace.
Aceste jeturi de apa fac din Europa, care e cam cat Luna de mare, sa devina irezistibila in cautarea noastra a vietii extraterestre.
Culmea, mai exista asemenea obiecte in spatiu acoperite cu apa. Sa luam ca exemplu satelitul Enceladus al lui Saturn sau pe Triton al lui Neptun.
Oamenii de stiinta inca nu au confirmat ca este apa ceea ce au observat in imaginile lui Hubble, asa ca nu va entuziasmati pana la capat. Este un detaliu important. Daca auziti pe cineva ca au fost gasite dovezi conform carora Europa are apa lichida, acea persoana este dezinformata. Cercetatorii sunt precauti si folosesc sintagma „ar putea sa gazduiasca apa lichida”. Iata imaginile:
Motivele pentru care imaginile sunt atat de slabe calitativ au legatura cu capacitatile tehnice ale telescopului Hubble. Acesta se afla la o distanta de 800 milioane km de Jupiter si fotografia Europa in timp ce aceasta se deplasa intre telescop si gigant. Din cauza luminii solare reflectate de Jupiter, imaginea a devenit una plina de impuritati.
Asadar, nu am gasit apa lichida pe Europa, dar suntem cu un pas mai aproape sa ii confirmam prezenta. Oamenii de stiinta sunt in continuare sceptici pana la dovezi irefutabile.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.