Jeturi de particule subatomice au socat astronomii

141202132357-largeCu ajutorul unor oameni de stiinta independenti, o echipa de astronomi a gasit un nou tip foarte rar de galaxie care ar putea oferi indicii despre cum se formau acestea la inceputurile Universului.

Galaxia studiata se numeste J1649+2635 si se afla la 800 de milioane de ani-lumina departare de noi. Este o galaxie spiralata, precum Calea Lactee, dar una care are jeturi proeminente de particule subatomice propulsate din centrul sau la o viteza apropiata de cea a luminii. Problema e ca galaxiile spiralate nu ar trebui sa aiba asemenea jeturi.

Aceasta este a 4-a galaxie descoperita ca avand acest fenomen. Prima a fost observata in 2003, cand astronomii au combinat o masuratoare realizata de un radio-telescop cu o imagine realizata in lumina vizibila de all-mighty Hubble.

Citeste si  Bugetul misiunii către Europa, redus

Pentru a afla cum de galaxiile spiralate elimina particule subatomice in acest fel, au apelat la savanti independenti, voluntari. Proiectul poarta denumirea de Galaxy Zoo.

Jeturile sunt alimentate de energia gravitationala a unei gauri negre supermasive care se afla in centrul galaxiei. Materialul atras de gaura neagra se transforma intr-un disc ce se roteste in jurul ei, iar particulele sunt accelerate in afara la polii discului.

[sursa]