Sonda Juno a fotografiat Marea Pata Rosie de pe Jupiter
Luni, Juno s-a apropiat de Jupiter la doar 9.000 de km de Marea Pata Rosie, iar fotografiile sunt cele mai asteptate ale misiunii. Uraganul acesta de proportii biblice are activitate de secole si nu stim aproape nimic despre el.
A fost observata pentru prima data de Giovanni Cassini in jurul anului 1665 si nu a mai fost mentionata de nici un astronom pana in 1830. Este posibil sa se fi estompat timp de cateva generatii sau poate si-a schimbat nuanta. Este sigur faptul ca acest fenomen jovian ne-a captat atentia timp de sute de ani.
Cifrele sunt ametitoare. Este un anti-ciclon capabil sa inghita intreaga noastra planeta cu un diametru de 16.530 km. Vantul atinge viteze maxime de 645 km/ora. Nuanta sa cromatica este una despre care nu stim nimic, dar speram sa aflam prin misiunea Juno. Atmosfera superioara a lui Jupiter este compusa in mare parte din amoniac, hidrosulfat de amoniu si apa, dar nu stim cum interactioneaza acest compusi pentru a rezulta culoarea rosie.
Exista de asemenea intrebari cu privire la modul in care furia acestei furtuni persista de atat timp. Pe Terra, contrastul intre suprafetele lichide si solide si atmosfera rezulta in furtuni care se epuizeaza in cateva zile sau saptamani.
In 2016, astronomii au observat ca atmosfera de deasupra furtunii este mai calda decat norii din imprejurimi, un lucru care ne-ar putea ajuta sa explicam motivul pentru care atmosfera superioara a lui Jupiter este cam la fel de calda precum cea a Terrei, desi planeta se afla mult mai departe de Soare. Cercetatorii au speculat faptul ca undele acustice si gravitationale agitate de furtuna lovesc gazele din atmosfera, incalzindu-le, temperatura ridicandu-se deasupra planetei.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.