Lander-ul SpaceIL a fost aproape de aselenizare

Calea spre o nouă eră în explorarea spațială a fost deschisă ieri, 11 aprilie, când SpaceIL, o entitate din Israel finanțată din fonduri private, a fost foarte aproape să aselenizeze.

SpaceIL a fost una dintre echipele finaliste ale competiției XPRIZE și prima echipă care a anunțat în cadrul competiției că a semnat un contract de lansare cu SpaceX. Faza finală a acestei competiții presupunea plasarea pe Lună a unui vehicul fără echipaj uman, care să se deplaseze cel puțin 500 de metri de la locul de aselenizare și să transmită date înapoi înspre Pământ.

În ianuarie 2018, după mai multe amânări ale termenului limită de lansare, organizatorii competiției XPRIZE anunțau că premiul oferit de Google, în valoare de 30 de milioane de dolari, va rămâne nerevendicat, întrucât niciuna dintre echipele finaliste nu era pregătită pentru misiunea către Lună.

Cu toate acestea, echipa SpaceIL și-a continuat misiunea în afara competiției, lansându-și lander-ul, pe 22 februarie 2019, la bordul unei rachete Falcon9.

Lander-ul a intrat cu succes pe orbita Lunii pe 4 aprilie, însă ieri, în timp ce se pregătea de aselenizare, a suferit o defecțiune a motorului principal și a pierdut contactul cu Pământul.

O aselenizare cu succes ar fi făcut ca Israelul să devină a patra țară din lume cu un vehicul intact pe suprafața Lunii și ar fi transformat SpaceIL în prima entitate privată care ar fi ajuns pe satelitul nostru natural.

Țară mica. Visuri mari” scrie pe plăcuța atașată de sonda spațială, care apare în pozele care au ajuns înapoi pe Pământ din spațiu. Deși nu au stârnit în țara lor ”efectul Apollo” pe care și-l doreau, cei din echipa SpaceIL speră că misiunea spre Lună va spori interesul pentru știință și tehnologie în Israel și va face loc startup-urilor în domeniul spațial.

Întrebată la ce ar trebui să fie atente startup-urile interesate de industria spațială, într-un interviu acordat revistei Forbes, Anoushes Ansari, unul dintre organizatorii competiției XPRIZE, inginer și antreprenor tech, afirmă: ”Ne putem uita la activitățile pe care le facem pe Pământ, care sunt dăunătoare mediului nostru și care pot fi mutate în Spațiu. Am putea să mutăm serviciile de cloud computing – care consumă multă energie și au nevoie de răcire – în Spațiu, unde pot folosi în permanență energia Soarelui și unde este în mod natural foarte frig. Odată ce reducem costurile accesului în Spațiu și îl facem viabil pentru afaceri, o să fie ca atunci când Internetul a devenit accesibil inovatorilor și vor exista programe pe care nici nu ni le putem imagina acum.”

Dacă din fonduri private unii oamenii reușesc să facă un spital, iar alții un lander care să orbiteze Luna, ce nu am putea sa facem?