Lansarea SpaceX, amanata. Iata motivele

SpaceX ar fi trebuit sa lanseze pentru prima data astronauti in spatiu ieri, ajutand, in acelasi timp, programul spatial al NASA, dar s-au adunat nori gri deasupra rampei de lansare.

Racheta era in curs de alimentare pe rampa, astronautii imbarcati si toata lumea pregatita. Misiunea avea unda verde, dar cu 17 minute inaintea lansarii, norii de furtuna si campul electric ce ar fi putut genera fulgere au facut ca cerul de deasupra Cape Canaveral sa devina unul periculos. Comandantii misiunii au oprit lansarea.

Daca ar fi existat o toleranta de 10 minute, lansarea ar fi putut fi efectuata, dar fereastra disponibila nu a permis aceasta marja de eroare. Statia Spatiala Internationala isi schimba pozitia foarte repede, asa ca lansarea trebuia efectuata in fereastra respectiva.

In timpul descarcarii combustibilului, a devenit foarte clar faptul ca cerul va deveni sigur dupa aproape jumatate de ora. Asadar, chiar si cu o marja de eroare de 10 minute, lansarea tot nu ar fi fost posibila.

Citeste si  De ce a explodat racheta Falcon 9 a SpaceX

Zile la rand, zona Cape Canaveral a fost maturata de ploi. Marti, vremea sugera o probabilitate de lansare de 60%, dar in ziua cu pricina, miercuri, sansele au scazut la 50%.

Misiunea Demo-2 a fost reprogramata pentru ziua de sambata, ora 22:22. ora Romaniei. Daca si aceasta ocazie va fi ratata, va mai exista una a doua zi, duminica, la ora 22:00, ora Romaniei.

[sursa]