Legătura dintre creier, iubire şi cocaină
Am revazut ieri o prelegere sustinuta in cadrul TED, una dintre cele mai celebre, asa ca azi va vorbesc despre legatura dintre indragostiti si cocaina. Inainte sa trageti concluzii pripite, va spun ca e vorba de mai multe studii facute la inceputul anilor 2000 pe marginea modului in care creierul nostru reactioneaza atunci cand suntem indragostiti SI fericiti. Autori: niste oameni deosebiti si sefa echipei lor de cercetare, Helen Fisher.
Explicatia plicticoasa, demonstrata cu imagini RMN, e ca, in perioadele cu pricina, sunt foarte active celulele care produc dopamina, un stimulent natural pe care il distribuie si catre alte regiuni din creier, in partea care se ocupa cu recompensele. Zona mai e asociata cu dorinta, motivatia, concentrarea si pofta. Si aici devine interesant, pentru ca exact aceeasi regiune cerebrala se activeaza atunci cand (unii) oameni consuma cocaina.
Dar dragostea romantica e mai mult decat un nivel ridicat de cocaina. Cel putin, din cocaina iti mai si revii. Dragostea romantica este obsesie. Te domina si te face sa iti pierzi aprecierea fata de propria persoana; te gandesti doar la obiectul dorintei tale, instalat la tine in cap. Iar obsesia se poate agrava atunci cand (simti ca) esti respins.
Pe scurt, iubirea romantica e un viciu. O substanta care provoaca una dintre cele mai puternice dependente documentate medical.
Mai vin totusi si vesti bune din lumea asta academica: testele de rezonanta magnetica au demonstrat ca iubirea romantica intensa, bine intretinuta intr-un cuplu, poate rezista testelor timpului. Zece, douazeci de ani, + …
Intreaga prelegere TED (acronim pentru Technology, Entertainment & Design, in caz ca nu stiati) este disponibila aici:
Bonus: Cum sa-ti pacalesti creierul ca esti indragostit.
Si inca un bonus – despre o altfel de iubire si mai mult despre cocaina. Pentru ca Sound of Science este totusi o emisiune pe care o ascultati la radio 🙂
Ella Moroiu
Site fun despre Știință