Transfer de date wireless folosind lumina
În noiembrie 2015, o companie estoniană, Velmenni, a reușit să testeze pentru prima dată tehnologia li-fi în lumea reală și a reușit să atingă viteza de 224 gigabits pe secundă, de 100 de ori mai rapidă decât viteza medie wi-fi de la acea vreme.
Acum, cercetătorii de la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită anunță că au dus li-fi la nivelul următor, crescând viteza de 40 de ori.
Cercetătorii au realizat un nou tip de bec ce folosește o structură nanocristalină realizată din bromură de cesiu de plumb combinată cu o nitrură de fosfor. Acest nou bec este mult mai economic și poate spori viteza de clipire a LED-urilor.
Li-fi este o tehnologie wireless similară cu wi-fi ce transferă datele folosind comunicarea cu lumină vizibilă. Folosind frecvențe de lumină (între 400 și 800 de terahertzi) li-fi funcționează ca un cod morse incredibil de complex care închide și deschide un LED la viteze extreme imperceptibile de ochiul uman, datele fiind transmise în cod binar.
LED-urile inteligente vor putea fi instalate în case și în birouri pe tavan și se vor conecta wireless la computer, telefoane, imprimante și alte dispozitive în timp ce iluminează camera.
Această nouă tehnologie impresionează întreaga lume chiar de la început, și se dezvoltă din ce în ce mai rapid. A atras atenția gigantului Apple care dorește să fie prima companie ce se implică în dezvoltarea li-fi.
Un artist.