LightSail: Cu „corabia” prin spatiu

Avand in vedere ca vom avea o drona trimisa pe cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, dupa ce planul initial a fost sa trimitem acolo un submarin, care sa navigheze prin lacurile de metan lichid, ne mai mira „corabia” trimisa in spatiu?

Este vorba despre LightSail, o sonda care isi bazeaza propulsia pe captarea vantului solar in panzele sale speciale. LightSail 2, aflata la 720km deasupra noastra, si-a deschis complet panzele si accelereaza usor, dar sigur.

Proiectul este finantat prin crowdfunding de Planetary Society si a fost lansat luna trecuta cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon Heavy. Pe 23 iulie, panza a fost complet desfasurata in doar 12 minute, si vorbim despre o panza cu o dimensiune de 32 de metri patrati. Sonda propriu-zisa este cat o valiza.

Misiunea va dura aproximativ o luna. Cu ajutorul fotonilor emisi de Soare, panza va pozitiona sonda pe o orbita mai inalta, castigand cateva sute de metri pe zi in altitudine. Planetary Society doreste sa demonstreze ca panzele solare sunt un mod eficient de propulsie ce ar putea fi folosit la propulsarea satelitilor.

Citeste si  Exoplanete studiate în detaliu cu un nou instrument

Misiunea LightSail 2 nu este una programata sa reziste prea mult. Este, inca, o tehnologie aflata la inceput de drum. Cresterea orbitei este punctul de interes al LightSail 2, dar, pe masura ce altitudinea creste pe o parte a orbitei, scade pe partea diametral opusa, ceea ce va duce sonda in atmosfera, la un moment dat.

NASA planuieste, deja, mai multe misiuni folosind tehnologia panzei solare.

[sursa]