Lumina încetinită

forma luminaFizicienii au gasit o metoda pentru a incetini lumina fara a o atinge in vreun fel sau intercepta ci printr-o deformare usoara pe masura ce se deplaseaza. Asta inseamna ca au reusit sa determine lumina sa se deplaseze intre punctele A si B intr-un timp mai indelungat, ceva ce ne va folosi cand va veni vorba de computerele optice.

Asta nu inseamna ca lumina nu mai circula cu…viteza luminii. Legile fizicii tin viteza la o valoare constanta in vid oriunde in Univers, adica 299.792.458 m/s. Inca nu am incalcat aceasta lege. Nu vorbim aici despre deplasarea luminii prin lichide, dar acest mediu nu ne ajuta cand vine vorba de transmiterea informatiei.

Anul trecut, o echipa de la Universitatea din Glasgow a facut primul pas si a reusit sa incetineasca lumina in vid si au facut asta prin trimiterea unor fotoni printr-o masca ce a modificat forma fotonilor, incetinindu-le deplasarea. Acum, o echipa de la Institutul National de Fizica al Universitatii din Filipine a dus totul mai departe si a demonstrat un nou mod prin care lumina poate fi incetinita prin modificarea modului in care se deformeaza singura in jurul propriei axe.

Citeste si  Prima lumina stelara reflectata de o exoplaneta detectata

Fiecare unda de lumina are inertie unghiulara orbitala, pe scurt OAM. OAM este versiunea cuantica a inertiei unghiulare, o valoare care masoara cat se roteste lumina. Imagineaza-ti cum lumina se deplaseaza sub forma unui tirbuson, adica spiralat. Ceva de genul asta…

Pe scurt, echipa a reusit sa modifice aceasta forma, incetinind lumina.

Cercetarea a fost publicata in Scientific Reports.

[sursa]