Premiera mondiala: „Lumina lichida” la temperatura camerei

Pentru prima data, fizicienii au reusit sa obtina „lumina lichida” la temperatura camerei, facand aceasta stare ciudata a materiei accesibila. Este atat un superfluid, adica are zero frecare si vascozitate, si condensat Bose-Einstein, ceea ce a fost descris ca fiind o a 5a stare a materiei.

Lumina obisnuita se comporta ca o unda si uneori ca o particula, deplasandu-se tot timpul intr-o linie dreapta. Din acest motiv nu vedem dupa colt sau in spatele unor obiecte. In conditii extreme, lumina se poate comporta precum un lichid, curgand in jurul obiectelor.

Condensatele Bose-Einstein sunt interesante pentru fizicieni pentru ca in aceasta stare regulile se schimba de la fizica obisnuita la cea cuantica, iar materia incepe sa aiba proprietati de unda. Se formeaza la temperaturi apropiate de zero absolut si exista pentru doar cateva fractiuni de secunda.

Dar in acest studiu, cercetatorii au raportat ca au facut un Bose-Einstein la temeperatura camerei prin folosirea unui amestec foarte ciudat de lumina si materie. Particulele acestea poarta denumirea de polaritoni si necesita echipamente serioase si inginerie la scara nano. In urma procesului rezulta un super-lichid cu proprietati foarte ciudate. In conditii normale, cand lichidul curge, acesta creeaza unde si vartejuri, dar nu se intampla la fel in cazul unui superfluid.

Citeste si  Lumina încetinită

Cercetatorii spun ca rezultatele paveaza drumul spre noi studii ale hidrodinamicii cuantice dar si spre device-uri cu polaritoni produsi la temperatura camerei pentru tehnologii avansate, cum ar fi materialele super-conductive pentru LED-uri, panouri solare si lasere.

[sursa]