Un nou tip de lumina ce ar putea fi un ingredient al vietii

Daca ar fi ca viata sa existe si in alte parti ale Universului, asa cum exista pe Terra, e nevoie de cateva lucruri precum o atmosfera, un strat de ozon, apa lichida si temperaturi prietenoase, dar, inainte de a ajunge la acestea, inainte ca planetele sa se formeze, spatiul trebuie pregatit de raze ultraviolete si lumina vizibila de la stele masive abia formate.

Potrivit unei cercetari, aceasta forma de lumina stelara asigura o presiune care contrabalanseaza gravitatia, lucru ce rezulta intr-o incetinire a formarii stelelor. Daca stelele s-ar forma prea repede, ar fi toate extrem de apropiate in clustere masive, in care radiatia intensa si exploziile supernova ar steriliza sistemele planetare, impiedicand aparitia vietii.

Gravitatia este vitala in formarea stelelor. Cele mai multe apar in adevarate maternitati stelare, nori moleculari densi bogati in praf si gaz. Pe masura ce vantul interstelar si, cateodata, undele gravitationale trec prin acesti nori, materialul se „coaguleaza” si pana la urma se prabuseste sub propria atractie gravitationala, atragand materia din jur si crescand pana cand porneste fuziunea nucleara. Asa apar stelele.

Citeste si  Planeta 9, exoplanetă dintr-un alt sistem

Conform cercetarii, lumina emisa impinge gazul din protoclusterele izolate si dense, ce au si un ritm acerb al formarii stelelor, incetinind, astfel, ritmul aparitiei noilor astri.

Lumina ultravioleta si cea optica provenite de la stele masive tinere se imprastie prin gaz. Absorbirea fotonilor de catre gaz creeaza o presiune de radiatie, iar cand fotonii sunt asimilati de gaz si emisi din nou in spectrul infrarosu, este creata o presiune indirecta de radiatie.

Cele doua tipuri de presiune de radiatie pot constitui o sursa de feedback, un process care opreste formarea altor stele. Acesta poate veni si de la vanturi puternice emise de gaurile negre supermasive din centrul galaxiilor.

Cercetarea a fost publicata in jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

[sursa]