„Luna neagra”, vineri noapte
Un fenomen rar intitulat „luna neagra” se va produce vineri noapte, cand emisfera vestica va trece prin a doua luna noua intr-o… luna. Cei de pe cealalta parte a lumii vor trece prin aceeasi experienta in luna urmatoare. De ce este atat de rar? Pentru ca anul acesta coincide Halloween-ului.
Daca esti ametit de toate „lunile”, iti spunem ca exista luni rosii, albastre si super-luni. Cea neagra este un new-entry, iar oamenii de stiinta inca-si bat capul cu definirea ei. Unii spun ca luna neagra apare o data la 19 ani, cand februarie sare peste o luna plina. Cea mai intalnita definitie a lunii negre vine de la faptul ca ar fi a doua luna noua dintr-o luna calendaristica, ceea ce inseamna ca fenomenul de vineri se produce pentru a doua oara in septembrie, satelitul Terrei fiind invizibil pe cerul noptii pentru cei din emisfera vestica.
Pentru cei care nu stiu, luna plina se produce atunci cand fata obiectului vizibila de pe Terra este complet luminata de Soare si ea apare extrem de stralucitoare noaptea. Luna noua, pe de alta parte, se produce cand fata vizibila de pe Terra intra intr-un con de umbra, nefiind deloc vizibila ochiului liber. A doua luna plina dintr-o luna calendaristica se numeste luna albastra.
Fenomenul va fi vizibil vineri de cei care se vor afla in America de Nord, America de Sud si Centrala, vestul Europei si Africii. Noi, ceilalti, din emisfera estica, vom experimenta luna nua pe 1 octombrie si pe cea neagra pe 30 sau 31 octombrie.
Daca ai echipamentul potrivit, ai putea incerca sa dobori recordul stabilit in 2013 de fotograful francez Thierry Legault, care a surprins imaginea de mai jos cand Luna si Soarele erau separate de doar 4.4 grade.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.