Un far selenar a fost aprins de NASA timp de 30 de minute

NASA a testat cu succes un sistem de poziționare pe Lună care va permite navigarea mai sigură a roverelor și a oamenilor pe suprafața selenară. Testul, efectuat în februarie, a fost parte a misiunii Odysseus a companiei Intuitive Machines. Denumit Lunar Node 1 (LN-1), baliza a fost pornită timp de 30 de minute în total și a demonstrat cum poate fi utilizată pentru a determina poziția pe suprafață.

LN-1 verifică poziția indivizilor cu alte surse din rețea, cum ar fi nave spațiale pe orbite, stații terestre sau chiar alți indivizi. Sistemul a efectuat două transmisii a câte 15 minute, iar semnalul a fost conectat cu succes la Rețeaua Deep Space Network a NASA. Echipa a reușit să primească telemetrie și măsurători de navigație de la acesta.

Am aprins o baliză temporară pe solul selenar. Acum, căutăm să creăm o rețea locală durabilă – o serie de faruri care să arate calea pentru navele spațiale și echipajele de la sol pentru a se deplasa în siguranță și cu încredere și pentru a explora – a declarat Evan Anzalone, investigator principal al LN-1 la Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA, într-un comunicat

Odysseus a avut unele dificultăți la aterizare, ajungând pe suprafață într-un unghi nefavorabil. Acest lucru a dus la reducerea timpului planificat inițial pentru testarea LN-1 de la 10 ore pe zi, pe întreaga durată a misiunii, la doar 30 de minute în total. Totuși, LN-1 a oferit de fapt un backup critic pentru sistemul de navigație la bordul misiunii, arătând că această tehnologie este capabilă să își îndeplinească sarcina.

Citeste si  Expediția 50/51 - SUA, Rusia și Franța la bordul ISS

Echipa își imaginează o rețea de noduri lunare care să monitorizeze „traficul” din jurul și de pe Lună. Alături de sisteme precum retroreflectorul Vikram testat anul trecut și alte inițiative ale NASA și ale altor agenții, sistemul va deveni parte a unei rețele mai mari numite LunaNet.

Această tehnologie ar putea, în viitor, să fie cheia pentru explorarea lui Marte. Luna este la aproximativ o secundă lumină distanță; dacă poziția este determinată exclusiv de pe Pământ, semnalele către și de la astronauți necesită doar câteva secunde pentru a ajunge la aceștia. Pe Marte, ar trebui să așteptăm întârzieri de aproximativ 20 de minute, în medie.

Este un timp foarte lung de așteptat pentru un pilot de navă spațială care face o ajustare orbitală precisă sau pentru oamenii care traversează peisaje marțiene neexplorate. LN-1 poate face balize de far din fiecare explorator, vehicul, tabără temporară sau pe termen lung trimise pe Lună și pe Marte – a spus Anzalone

Să așteptăm cu nerăbdare mai multe teste ale acestor sisteme, sperăm că cu participarea unor oameni în viitoarele misiuni Artemis.

[sursa]