De ce nu pot vorbi maimultele?

Acum zeci de ani, cand Philip H. Lieberman se inmuia intr-o cada ascultand radioul, a auzit antropologul Loren Eiseley vorbind despre o curiozitate: de ce nu pot vorbi maimultele?

Precum oamenii, sunt primate sociale, inteligente si deloc silentioase. Desi sunt extrem de galagioase, nici macar cimpanzeii sau bonobo, cele mai apropiate rude ale noastre, nu pot emite vocale si consoane pe care noi le numim vorbire. Oamenii de stiinta cred ca exista doua componente aici. Ori creierul nu este construit astfel incat sa poata dezvolta vorbirea ori gatul nu este potrivit.

Lieberman, profesor emerit de destiinte antropologice, cognitive si lingvistice la Universitatea Brown din Rhode Island, a iesit din cada cu misiunea de a dezlega misterul. In exprimente revolutionare cu macaci rhesus in anii ’60 si ’70 a rezumat deficitul maimutelor de vorbire la gatul acestora. Lieberman si colegii sai au concluzionat faptul ca macacilor le lipseste spatiul necesar din tractul supralaringial vocal, cel care la oameni se afla intre gura si radacina limbii dinspre gat. Chiar daca maimuta ar avea creierul configurat pentru vorbire, tractul vocal nu ar putea produce sunetele necesare vorbirii. Explicatia tractului vocal a aparut apoi in carti si chiar intr-o revista de benzi desenate.

Citeste si  VIDEO: Poti avea incredere in auz?

Asa cum bine se intampla in stiinta, alti cercetatori au demarat propriile cercetari. In acest mod, in decembrie anul trecut, W. Tecumseh Fitch, profesor de biologie cognitiva la Universitatea din Viena ce, in trecut, i-a fost elev lui Lieberman, si colegii sai au publicat o lucrare in Science Advances ce anunta ca tractul vocal al maimutelor poate genera vorbire. Nu la fel de clara precum cea a oamenilor, dar ar putea emite cuvinte. Multi oameni de stiinta au primit cu incantare vestea si chiar sustin cercetarea oamenilor de stiinta, mai putin Lieberman, desigur, care il acuza pe Fitch de faptul ca induce comunitatea stiintifica in eroare.

Concluzia este aceea ca subiectul se afla inca in dezbatere.

[sursa]