Iubești mâncarea picantă? Vei trăi veșnic
Un studiu de mare amploare realizat în China arată că iubitorii de mâncare picantă trăiesc mai mult.
China este o țară foarte bună pentru studii medicale. Au o populație mare, răspândită în diverse zone geografice, culturi și medii. Din acest motiv, când cercetătorii chinezi produc un „studiu de mare amploare”, este aproape o meta-analiză.
Acest studiu a fost realizat pe o populație de jumătate de milion de oameni, pe o perioadă de șapte ani. Persoanele implicate au răspuns printr-o serie de chestionare la întrebările „cât de des mănânci picant?” și „ce fel de picant preferi?”. Cercetătorii au calculat apoi o sumedenie de variabile, de la sex la obiceiuri nocive pentru a vedea dacă speranța de viață este modificată de condimente.
Aparent, persoanele care mănâncă frecvent picant sunt preponderent din mediu rural, au o dietă care conține și carne roșie, pe lângă fructe și legume, sunt fumători și consumă alcool. Alcoolul nu ne miră – deja o altă serie de cercetări a arătat cum iubitorii de iute s-ar putea să fie și alcoolici. Dar până aici ne dăm seama că țăranii lor sunt exact ca țăranii noștri, inclusiv la consumul de ardei iuți.
Interesant este că riscul global de decese a fost mai scăzut cu 14% la persoanele care consumă des mâncare picantă comparativ cu cei care consumă una sau două zile pe săptămână. Mai mult, riscurile stratificate pe cauze – cancer, infarct, boli respiratorii- au fost toate mai scăzute la iubitorii de iute.
Singura problemă cu acest studiu este că evaluează obiceuri umane prin chestionare. Astfel, pot apărea alți factori care să interfereze cu speranța de viață, cum ar fi consumul de orez pentru a atenua iuțeala sau faptul că persoanele din mediul rural fac mai mult exercițiu fizic decât sedentarii urbani.
Este primul studiu de această natură și amploare, iar rezultatele sunt în concordanță cu alte cercetări care demonstrează beneficiile consumului de ardei iuți. Este un studiu riguros realizat și bine documentat, deci îi vom da crezare.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.