Mantaua Terrei este cu mult mai instabilă decât credeam

mantaNu stam pe un teren sigur, asta e clar acum. Suportul fizic pe care traim este segmentat in placi care se imbina precum un puzzle deasupra unei mantale. Locul in care aceste placi se intalnesc produc falii si vulcani, iar intelegerea activitatii mantalei ne-ar putea ajuta sa prezicem in viitor cutremurele si eruptiile vulcanice.

Este foarte dificil sa vedem ce se intampla sub placile tectonice, asa ca ceea ce se afla sub picioarele noastre este inca un mister, dar cercetatorii englezi au facut un mare pas inainte in intelegerea si modelarea electronica a activitatii mantalei. Se pare ca este mult mai dinamica decat am anticipat.

Mantaua este un strat de roca gros de 3.000 km care pe durata a milioane de ani se comporta ca un lichid. Scoarta, pe care traim noi pluteste deasupra ei. Deci se misca asa cum se misca mantaua.

In trecut, oamenii de stiinta s-au concentrat mai mult asupra miscarii laterale asa cum se misca placile tectonice, izbindu-se unele de altele si cauzand cutremurere, inaltarea muntilor, vulcani. Miscarea laterala este indeajuns de puternica pentru a muta continentele, dar poate varia foarte mult. Daca te deplasezi la mii de km departare de locul in care te afli acum, ai putea ajunge intr-un loc in care mantaua trage scoarta in directia opusa.

Pana acum a parut ca deplasarea mantalei s-a limitat la cea laterala asa ca oamenii de stiinta nu s-au concentrat prea mult asupra celeilalte directii: spre si dinspre mizeul planetei. Credeau ca miscarea aceasta produce efecte minime, in cel mai rau caz.

Citeste si  Don’t Look Up și zgomotul din jurul riscurilor existențiale

O noua cerectare condusa de o echipa de la University of Cambridge sugereaza ca nu e chiar asa. Grupul a folosit date adunate din peste 2.000 de locuri din toata lumea pentru a masura deplasarea pe verticala a mantalei si a descoperit ca este o actiune cat se poate de comuna.

In locul unei variatii lente pe zeci de mii de km, asa cum au sugerat modelele precedente, se schimba pe o distanta de doar 2.000 de km asa cum se intampla in cazul deplasarii laterale. Diferenta este uriasa. Au mai descoperit ca efectele sunt mult mai pronuntate decat ce au aratat modelele precedente. Mantaua poate impinge sau trage o bucata de scoarta terestra pe o distanta de 1 km. Daca te afli in Hawaii, unde mantaua impinge in sus, esti mai departe cu 1 km de miezul planetei. Daca te afli in estul Americii de Sud, esti cu 1 km mai aproape de miezul Terrei, decat ai fi daca mantaua ar fi linistita.

[sursa]