Lipseste o bucata din scoarta terestra, si am aflat unde e
Geologii s-au tot intrebat mai mult de un secol unde naiba au disparut mai multe bucati din istoricul scoartei terestre si au denumit fenomenul „Marea Neconformitate”. Acum, o lucrare explica faptul ca acest lucru a fost cauzat de o eroziune glaciara fenomenala in perioada cunoscuta drept „Pamantul ca bulgare de zapada„, cand aproape intreaga planeta a fost acoperita cu gheata.
O neconformitate este o fractura in istoricul sedimentelor, ca atunci cand intr-un loc ai roci datand din strafundurile timpului, dar o perioada lipseste cu desavarsire. Un astfel de exemplu a fost intalnit in 1869 in Marele Canion, iar cercetarile au dovedit faptul ca acest lucru s-a intamplat in toata lumea in cazul rocilor de acea varsta. Asa fenomenul a primit denumirea de Marea Neconformitate. Autorii acestui nou studiu au calculat faptul ca eroziunea glaciara a sters in medie globala 3-5 km de roci din istoricul planetei.
Desi Marea Neconformitate nu este raspandita pe toata planeta, si ca aceasta variaza acolo unde este intalnita, Dr. Brenhin Keller de la Centrul de Geocronologie Berkeley a scris in Proceedings of the National Academy of Sciences ca scara este una enorma. Inaintea perioadei de acum 500 de ani, aveam 0.2 km cubi de roca sedimentara pentru fiecare an din istoria planetei. Apoi am sarit la 1 km3 , in loc sa creasca gradual pe masura ce ne apropiem de prezent, iar Keller si colegii sai au calculat ca 1 miliard de km cubi de material pre-cambrian lipseste.
Intre acum 717 si 580 milioane de ani, Terra a trecut prin mai multe ere glaciare, care fac din actuala calota glaciara o gluma proasta. Chiar si la ecuator, planeta era acoperita de gheata cu o grosime mai mare decat inaltimea celui mai mare zgarie-nori.
Autorii propun ca acei ghetari uriasi au sters, practic, solul, producand Marea Neconformitate. Rata eroziunii seamana cu ceea ce vedem astazi in Groenlanda.
Daca teoria este corecta, nu explica doar unul dintre cele mai mari mistere geologice, ci sustine si teoria conform careia aparitia animalelor imediat dupa Pamantul Ca Bulgare de Zapada nu a fost o coincidenta. Nutrientii adusi la suprafata de atata eroziune au creat conditii proprice vietii complexe.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.