Marte iese, în sfârșit, dintr-o eră glaciară ce s-a terminat acum 400.000 ani

Marte polul nordMarte se aseamana foarte mult cu Terra. Exista vulcani, canioane, cratere si, cel mai important lucru, apa. NASA a adaugat recent o alta asemanare extrem de importanta: erele glaciare.

Datorita radargramelor efectuate de Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, oamenii de stiinta au rezultate ale unor masuratori fizice care sugereaza ca Marte ar iesi acum dintr-o era glaciara ce s-a incheiat in urma cu 400.000 de ani!

Potrivit echipei, oamenii de stiinta au prezis in trecut cu ajutorul unor modele computerizate ca Planeta Rosie a trecut prin ere glaciare, dar nu au avut masuratori palpabile. Acele zile s-au terminat pentru ca acum echipa a putut analiza gheata pentru a intelege ce s-a intamplat in trecutul planetei.

In timp ce analizau imaginile, oamenii de stiinta au observat o linie in gheata care ar indica o delimitare. Deasupra ei exista un strat de gheata ceva mai proaspata complet uniforma, ceea ce insemana ca s-a format foarte repede comparativ cu ce se gaseste sub aceasta delimitare.

Pentru a intelege ce inseamna asta, trebuie sa discutam putin despre modul in care se produce gheata pe Marte. Fenomenul se manifesta cand planeta incepe sa-si incline axa, incalzind polii datorita unei cantitati mai mari de lumina solara. Acest lucru cauzeaza migrarea vaporilor de apa de la poli spre ecuator, unde se transforma in formatiuni de gheata si chiar ghetari. Cand axa isi revine, polii ingheata foarte repede, iar gheata de la ecuator se topeste.

Citeste si  Roverul Opportunity are probleme cu memoria

Pentru ca polii se schimba foarte repede la inceputul unei ere glaciare si pentru ca isi revin, de asemenea, foarte repede la finalul ei, apare un strat proaspat de gheata, iar oamenii de stiinta fix asta au gasit. Datorita faptului ca gheata inca se formeaza, inseamna ca Marte isi revine in acest moment in urma unui eveniment care a avut loc in urma cu 400.000 de ani.

[sursa]