Studiu: Masculinitatea nu este compatibila cu ecologia

Traim o perioada in care realizam ce efecte dramatice are activitatea umana asupra mediului, iar la nivel global au inceput sa fie depuse eforturi considerabile pentru a schimba acest lucru. 

Un raport recent, bazat pe sapte studii facute pe mai mult de 2.000 de subiecti, a aratat ca atat femeile cat si barbatii asociaza comportamentul ecologist, dar si produsele din aceasta sfera, cu feminitatea, iar oamenii de stiinta cred ca au gasit motivul pentru care barbatii nu imbratiseaza orientarea eco-friendly… Teama de a fi efeminati.

Cercetarile trecute au aratat ca barbatii sunt mai preocupati de mentinerea unei identitati masculine mai mult decat femeile in privinta feminitatii lor. Credem ca barbatii ar fi mai deschisi la produse ecologice, daca le putem oferi o siguranta in privinta masculinitatii lor. Astfel, nu s-ar mai simti amenintati. – James Wilkie, psiholog la Universitatea Notre Dame din Indiana

Intr-o serie de experimente, Wilkie si alti cercetatori au analizat barbati si femei cu atitudini eco-friendly pentru a le examina limitele conceptului „stereotip verde-feminin”. Studiile precedente au relevat dovezi ca barbatii folosesc mai multa energie decat femeile si recicleaza mai putin si chiar polueaza mai mult, dar motivele nu au fost clare niciodata.

Anumite cercetari au sugerat ca diferenta dintre personalitatile femeilor si barbatilor, mai ales nivelul altruismului, ar putea explica gradul de constientizare a problemelor de mediu, dar Wilkie este de parere ca legatura psihologica dintre atitudinea eco-friendly si feminitate ar putea fi problema.

Citeste si  Butoanele de inchidere manuala a usilor lifturilor

Desigur, pare o prostie sa crezi ca barbatii la nivel global nu ar da doi bani pe mediu doar pentru ca asta i-ar face mai putin macho, dar, asa cum au descoperit cercetatorii, atat barbatii cat si femeile asociaza preocuparile pentru mediu cu feminitatea! Asadar, nu doar barbatii cred ca sunt mai putin masculini, daca adopta atitudini eco-friendly, ci si femeile cred acelasi lucru despre barbatii care fac asta.

Intr-un experiement, participati ai ambelor sexe au descris un individ care s-a intors la magazin cu o sacosa reutilizabila ca fiind mai feminin decat cineva care a cumparat pe loc o punga din plastic, indiferent daca acel cumparator a fost barbat sau femeie”, au explicat cercetatorii in Scientific American

Avem, asadar, o problema de branding, una, practic, de marketing. Atitudinile si produsele prietenoase cu mediul trebuie acum promovate ca fiind unele cool pentru ambele sexe. Problema aceasta a aparut in trecut si in cazul cosmeticelor pentru barbati, dar a fost rezolvata prin campanii de marketing.

[sursa]