Masina Timpului – 10 august

S-AU NASCUT:

  • FenderTelecaster
    Foto: Wikimedia

    Clarence Leonidas „Leo” Fender – 1909: inventator si producator american de instrumente muzicale electronice, printre care prima chitara electrica fara caseta de sunet produsa in masaFender Telecaster (1950). Aceasta este o chitara ale carei coarde sunt montate pe o forma compacta ce constituie corpul chitarei. Sunetul este captat de un traducator ce transforma o forma de energie in alta, numit doza. Aceasta capteaza sau percepe vibratiile mecanice transmise de instrumentele cu coarde si le transforma intr-un semnal electric, potentate de un amplificator. Cealalta varianta de chitara presupune o cutie de rezonanta care este, de fapt, corpul scobit, din lemn, al acesteia, ce modifica sunetul si il transfera in spatiu.

  • Charles Darrow – 1889: inventator american, proiectantul jocului Monopoly (1933).
  • Sir Almroth Wright – 1861: bacteoriolog englez care a dezvoltat o metoda de imunizare impotriva febrei tifoide, metoda ce a ajutat la protejarea soldatilor in Primul Razboi Mondial contra infectiei. Pe urmele acestuia va calca, mai tarziu, Sir Alexander Fleming, inventatorul penicilinei.

FACTS:

  • 1897 – doctorul Felix Hoffmann a creat cu succes o varianta stabila si pura din punct de vedere chimic a acidului acetilsalicilic. Aceasta a devenit cunoscuta ca Aspirina.
  • 1675 – se pune piatra de temelie pentru Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie. Aici a fost stabilit primul meridian in 1851. Acesta este reprezentat de o linie de longitudine de 0 grade. Impreuna cu antemeridianul sau (al 180-lea dintr-un sistem de 360 grade) formeaza un cerc ce imparte Pamantul in doua emisfere: estica si vestica. Astazi, sistemul global de localizare (GPS) arata ca presupusa linie pentru primul meridian de la Greenwich nu este exact la 0 grade, 0 minute si 0 secunde, ci la 102 metri distanta spre est fata de aceasta linie.
  • 2010 – in Antarctica s-a inregistrat, de catre sateliti, cea mai redusa temperatura la suprafata Pamantului: – 93.2 grade Ctemperatura ghetii. Insa, in 1983, la statia sovietica Vostok din Antarctica, se inregistrase o temperatura a aerului de la suprafata ghetii de – 89.2 grade C, masurata, de data asta, direct de catre termometrele existente la nivelul solului. Astfel, cele doua temperaturi nu pot fi direct comparabile, fiind stabilite in conditii diferite.

[sursa][sursa]