Masina Timpului – 10 august
S-AU NASCUT:
-
Clarence Leonidas „Leo” Fender – 1909: inventator si producator american de instrumente muzicale electronice, printre care prima chitara electrica fara caseta de sunet produsa in masa – Fender Telecaster (1950). Aceasta este o chitara ale carei coarde sunt montate pe o forma compacta ce constituie corpul chitarei. Sunetul este captat de un traducator ce transforma o forma de energie in alta, numit doza. Aceasta capteaza sau percepe vibratiile mecanice transmise de instrumentele cu coarde si le transforma intr-un semnal electric, potentate de un amplificator. Cealalta varianta de chitara presupune o cutie de rezonanta care este, de fapt, corpul scobit, din lemn, al acesteia, ce modifica sunetul si il transfera in spatiu.
- Charles Darrow – 1889: inventator american, proiectantul jocului Monopoly (1933).
- Sir Almroth Wright – 1861: bacteoriolog englez care a dezvoltat o metoda de imunizare impotriva febrei tifoide, metoda ce a ajutat la protejarea soldatilor in Primul Razboi Mondial contra infectiei. Pe urmele acestuia va calca, mai tarziu, Sir Alexander Fleming, inventatorul penicilinei.
FACTS:
- 1897 – doctorul Felix Hoffmann a creat cu succes o varianta stabila si pura din punct de vedere chimic a acidului acetilsalicilic. Aceasta a devenit cunoscuta ca Aspirina.
- 1675 – se pune piatra de temelie pentru Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie. Aici a fost stabilit primul meridian in 1851. Acesta este reprezentat de o linie de longitudine de 0 grade. Impreuna cu antemeridianul sau (al 180-lea dintr-un sistem de 360 grade) formeaza un cerc ce imparte Pamantul in doua emisfere: estica si vestica. Astazi, sistemul global de localizare (GPS) arata ca presupusa linie pentru primul meridian de la Greenwich nu este exact la 0 grade, 0 minute si 0 secunde, ci la 102 metri distanta spre est fata de aceasta linie.
- 2010 – in Antarctica s-a inregistrat, de catre sateliti, cea mai redusa temperatura la suprafata Pamantului: – 93.2 grade C – temperatura ghetii. Insa, in 1983, la statia sovietica Vostok din Antarctica, se inregistrase o temperatura a aerului de la suprafata ghetii de – 89.2 grade C, masurata, de data asta, direct de catre termometrele existente la nivelul solului. Astfel, cele doua temperaturi nu pot fi direct comparabile, fiind stabilite in conditii diferite.
Nicio zi fara o noutate!