Masina timpului – 28 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Seymour Roger Cray – 1925: electrician si arhitect in domeniul supercomputerelor. A proiectat o serie de computere considerate cele mai rapide din lume timp de zeci de ani. A fondat Cray Research, companie care a realizat multe din aparatele enumerate mai sus.
  • Julian Lowell Coolidge – 1873: matematician si profesor american, presedintele departamentului de matematica de la Universitatea Harvard.

FACTS:

  • 1969 – meteoritul Murchison a cazut pe Terra langa Murchison, Victoria, Australia. Este unul dintre cei mai studiati meteoriti datorita marimii sale (> 100kg), deoarece a fost observat in timp ce se apropia de Pamant si pentru ca face parte dintr-un grup de meteoriti bogati in compusi organici. Fragmente din el au fost gasite pe o suprafata de 13 km patrati, cu greutati individuale de pana la 7 kg. Cantitatea totala a bucatilor recuperate depaseste 100 kg.
  • 1889 – prima Conferinta Generala pe teme de Greutati si Masuri defineste metrul ca fiind distanta dintre doua linii situate pe o bara standard de aliaj de platina cu 10% iridiu, masurata la punctul de topire al ghetii.
  • magellans_of_the_sky_seattle_chicago_boston_new-orleans_1924
    The U.S. National Archives and Records Adm.

    1924 – prima circumnavigatie aeriana a Pamantului a fost efectuata in acest an de catre o echipa de aviatori din cadrul Serviciului Aerian al Armatei SUA, precursorul Fortelor Aeriene ale SUA. Calatoria a durat 175 zile, acoperind o suprafata de peste 44,000 km. Startul oficial s-a dat la 6 aprilie 1924 la Sand Point, Washington, langa Seattle. 4 avioane au plecat spre Alaska: “Seattle”, “Chicago”, “Boston” si “New Orleans”. Dupa ce au ajuns la insula Prince Rupert, avionul conducator, Seattle, a avut nevoie de reparatii, ramanand in urma. Dupa reluarea zborului, echipajul a incercat sa-i ajunga pe ceilalti din urma, insa avionul s-a prabusit din cauza cetii dense in Peninsula Alaska. Pilotii au supravietuit, fiind recuperati la 10 mai, insa avionul a fost distrus. Celelalte 3, in frunte cu Chicago, au ocolit Uniunea Sovietica care nu si-a dat acordul pentru ca expeditia sa traverseze spatiul sau aerian. Au strabatut Japonia, Coreea, coasta Chinei, Hong Kong, partea franceza a Indochinei, Tailanda, Burma, India, Orientul Mijlociu si apoi Europa. In timpul misiunii, din cauza unei tije de conectare rupte, Chicago a fost nevoit sa aterizeze. Dupa schimbarea motorului, si-a reluat zborul. Chicago, Boston si New Orleans au ajuns la Paris de Ziua Bastiliei, la 14 iulie, de unde au plecat spre Londra, pentru a se pregati pentru traversarea Oceanului Atlantic. La 3 august 1924, deasupra Atlanticului, Boston si-a intrerupt zborul. In timp ce era tractat de USS Richmond, care a recuperat si echipajul, Boston s-a rasturnat, scufundandu-se. Chicago si New Orleans au continuat traversarea Atlanticului prin Islanda si Groenlanda, ajungand in Canada. Prototipul original, redenumit Boston II, impreuna cu echipajul lui Boston, s-au reunit cu celelalte doua avioane la Pictou, Noua Scotie, toate 3 indreptandu-se apoi impreuna spre Washington DC. Dupa primirea cu urale din capitala, cele 3 avioane ale companiei Douglas Aircraft au zburat catre Coasta de Vest, facand un tur al oraselor si oprindu-se pentru putin timp la Santa Monica, inainte de aterizarea finala la Seattle la 28 septembrie 1924.  Compania Douglas a adoptat motto-ul ” First Around the World – First the World Around”.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]