Mătase naturală mai rezistentă
Mătasea naturală este foarte apreciată pentru proprietățile sale principale: rezistența și textura. Viermii de mătase o produc cu ajutorul glandelor salivare. În ultimii ani, cercetătorii au încercat să îmbunătățească proprietățile acesteia și să creeze alte tipuri de mătase prin diferite metode: pe de-o parte tratând firul de mătase după ce acesta este produs, pe de altă parte adăugând în hrana viermilor diferite elemente ajutătoare în speranța că acestea se vor regăsi in fir. Au fost folosite vopseluri, nano-particule și chiar antibiotice.
Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China a stropit frunzele de dud – hrana principală a acestor viermi – cu o soluție apoasă conținând 0,2% nano-tuburi de carbon și grafen.
Testând mătasea obținută astfel au descoperit că aceasta este cu peste 50% mai rezistentă decât mătasea normală. Mai mult, aceștia au descoperit că noul tip de mătase conduce și curentul electric. Aplicațiile noului material sunt multiple: implanturi medicale mai puternice, țesături mai rezistente, haine inteligente etc.
Dar mai este mult de lucru pentru ca acestea să se poate realiza. Cercetătorii nu au descoperit cum și în ce măsură nano-tuburile de carbon sau grafen sunt incorporate în mătase sau dacă adaosul de hrană face rău viermilor de mătase. Așteptăm răspunsuri la aceste întrebări de la biologi.
[sursa]
Pasionat de nou, noutati si tehnologie