Un tip ciudat de materie, in interiorul stelelor neutronice

Mai multi fizicieni pun la indoiala intelegerea noastra asupra modului in care quarcii, un tip de particula elementara, se aranjeaza in conditii extreme. Scopul lor este sa dovedeasca faptul ca elementele aflate dincolo de limitele Tabelului Periodic ar fi cu mult mai ciudate decat ne-am imaginat.

Adanc in Tabelul Periodic, se afla monstri alcatuiti din elemente subatomice. In ceea ce priveste elementele, acestea sunt cel mult de dimensiunea unui oganesson – 118 protoni si o masa atomica de sub 300.

Asta nu inseamna ca neutronii si protonii nu se pot aranja in grupuri mai mari si sa ramana cumva stabili mai mult decat o fractiune de secunda, dar din motive practice, nimeni nu a observat asta.

In timp ce oamenii de stiinta speculeaza asupra limitelor tabelului periodic, devine din ce in ce mai clar ca pe masura ce atomii devin din ce in ce mai mari, regulile care ii guverneaza se schimba.

Intr-un ultim studiu, fizicienii de la Universitatea din Toronto cred ca particulele constituente, ce alcatuiesc protonii si neutronii unui atom, ar putea sa-si rupa legaturile in conditii extreme si sa ramana indeajuns de stabile permitandu-i atomului sa existe.

Exista sase asemenea particule, intitulate quarci, cu nume foarte ciudate precum: sus (u), jos (d), farmec (c), straniu (s), top (t) si baza (b). Neutronii, pe de alta parte, contin doi „jos” si un singur „sus”.

Citeste si  Prima carte ilustrată de Inteligența Artificială

Quarcii nu sunt limitati la aceste configuratii, desi gasirea altora este rara si din cauza faptului ca isi pierd stabilitatea foarte repede.

Acum treizeci de ani, fizicianul Edward Witten a propus o teorie conform careia energia, care mentine combinatiile de quarci in triplete, ar putea capata un echilibru daca se aplica suficienta presiune, precum cea din interiorul stelelor neutronice.

Aceasta materie ciudata a quarcilor ar fi egala cu un amestec de sus, jos si alti quarci ciudati aranjati nu in secvente de trei ci intr-un lichid format din numeroase particule haotice.

Quarcii sus si jos se inteleg foarte bine pentru a forma perechi in interiorul protonilor si neutronilor. Posibilitatea existentei unei materii a quarcilor fara quarci ciudati care sa amestece totul a fost ignorata.

Potrivit fizicienilor Bob Holdom, Jing Re si Chen Zhang asa ceva nu e doar posibil ci chiar preferabil.

[sursa]