„Megastructura extraterestra” s-a reactivat

sfera dysonCea mai ciudata stea din Univers, la ora actuala, si-a reactivat comportamentul ciudat, iar oamenii de stiinta au raportat o scadere in intensitate a luminii in moduri bizare, asa cum s-a intamplat si acum doi ani, cand aceiasi oameni de stiinta nu au inteles ce se intampla. De aceasta data, putem lua parte la investigatie pentru ca, pe parcursul weekendului, astronomii s-au agitat pe Twitter, coordonandu-i pe toti cei care au un telescop sa si-l indrepte in acea directie.

Descoperita in 2009, steaua „megastructura extraterestra”, cunoscuta oficial drept KIC 8462852, sau Steaua lui Tabby, se afla la o distanta de 1.500 ani-lumina intre Cygnus si constelatiile Lyra din Calea Lactee. La finalul lui 2015, o echipa de astronomi condusa de Tabetha Boyajian de la Universitatea Yale a observat ceva ciudat: un tipar straniu de lumina in jurul stelei imposibil de explicat pana astazi.

Un mod eficient de a analiza prezenta unei planete in jurul stelelor este prin masurarea intensitatii luminii acesteia. Daca se diminueaza regulat, este clar ca un obiect trece intre ea si noi. Diminuarile sunt, in general, foarte mici, dar steaua aceasta scade in intensitate cu pana la 22%, iar intervalurile sunt total neregulate. Nu putem gasi un tipar! De aici a si aparut sugestia ca ar putea fi o megastructura extraterestra ce ar inconjura steaua pentru a-i recolta energia generata. O alta teorie, ce a fost demontata ulterior, a inclus un roi de comete.

Din fericire, KIC 8462852 si-a reluat activitatea bizara si a reinceput sa-si diminueze lumina vineri, iar aceasta a scazut cu 3% in doar cateva zile.

Citeste si  "Megastructura extraterestră" nu poate fi încă explicată

bright dips

Astronomi de pe tot globul se uita acum la Steaua lui Tabby, dar sunt sceptici in rezolvarea misterului. Mai jos, cateva raspunsuri pe care le-a oferit astronomul Jason Wright de la Penn State University.

[sursa]