Megastructura extraterestră: Datele au fost incorecte

sfera dysonNe-am entuziasmat la maximum acum cateva luni, cand a aparut informatia cu privire la posibilitatea existentei unei megastructuri extraterestre in jurul unei stele, dar cercetarile ulterioare sugereaza ca posibilitatea unui obiect construit de extraterestri este cu mult mai mica pentru ca observatiile au fost incorecte din cauza modului in care au fost folosite telescoapele.

In octombrie, oamenii de stiinta au declarat ca au detectat fluctuatii bizare de lumina dinspre o stea aflata la 1.480 ani-lumina in constelatia Cygnus cunoscuta sub denumirea KIC 8462852. De regula, scaderi in stralucire apar cand o planeta trece prin fata stelei, dar, in acest caz, fluctuatiile sunt cu muuuuult mai mari, aparent ne-naturale.

Pentru a putea explica fenomenul, a fost lansata posibilitatea existentei unei megastructuri extraterestre precum sfera Dyson, care, in teorie, ar captura energia stelei. O alta posibilitate avansata de cercetatori a fost prezenta unui roi de comete orbitand steaua, dar noi ne-am entuziasmat cu privire la extraterestri, evident.

Imediat, SETI si-a indreptat radiotelescopul spre steaua aceasta, iar dupa cateva saptamani a putut declara ca nu a detectat nimic.

O alta speranta extraterestra a aparut in ianuarie, cand cercetatorii de la Universitatea din Louisiana au observat cum stralucirea stelei a scazut cu 20% in ultima suta de ani si ca cea mai buna explicatie naturala pe care o aveam, aceea a existentei unui roi de comete, nu poate cauza asa ceva.

Noile cercetari au demonstrat ca datele colectate de cei din Louisiana sunt incorecte, asa ca ne-am intors de unde am plecat. Problema a venit de la sursa datelor: DASCH (Digital Acces to a Sky @ Harvard), o colectie de peste 500.000 de placi fotografice din sticla realizate intre anii 1885 si 1993. Este o colectie impresionanta realizata de multe telescoape timp de 108 ani, ceea ce face ca datele sa fie incorecte intr-o anumita masura din cauza faptului ca nu a fost folosit un singur telescop pe care sa ne putem baza 100%. Avand aceasta premisa in minte, cercetatori de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee si Universitatea din Pennsylvania au analizat placile fotografice si au observat cum scaderile in stralucire din anii ’60 au fost cauzate nu de stea, comete sau o megastructura extraterestra ci de schimbarea echipamentului. Fir-ar!

Citeste si  O planetă stabilă într-un sistem stelar triplu

Este o dovada a stiintei in actiune. Cercetatorii aduna date, le analizeaza, trag niste concluzii si apoi alti oameni de stiinta verifica activitatea primilor. Gasirea greselilor este un lucru bun pentru ca doar asa ne putem apropia de adevar.

Cercetarea a fost acceptata pentru publicare in Astrophysical Journal si deja a fost publicata pe site-ul arXiv.

[sursa]