Mercur, a doua planeta activa tectonic din Sistemul Solar
Pana ieri, Terra era singura planeta activa tectonica din Sistemul nostru Solar, o trasatura unica ce are legatura cu posibilitatea existentei vietii, dar NASA a gasit dovezi cum ca Mercur are activitate geologica similara Terrei sub suprafata, precum placi miscatoare si falii.
Dovezile au venit prin imagini capturate de sonda Messenger care a trecut pe langa suprafata planetei Mercur in timpul orbitarii ei in ultimele 18 luni. Fotografiile au aratat formatiuni geologice tinere, fapt care sugereaza ca Mercur inca se contracta si, in acest mod, intrand in clubul extrem de select al planetelor active tectonic din Sistemul Solar.
„Varsta mica a formatiunilor aduc planeta Mercur langa Terra ca activitate tectonica. Faliile sale se formeaza pe masura ce Mercur se raceste si se contracta.” – Tom Watters, cercetator senior al National Air and Space Museum, Washington D.C.
Din pacate, desi activa tectonic, Mercur nu poate gazdui viata. Cu o orbita de doar 88 de zile, fara o atmosfera si cu fluctuatii ale temperaturii de la -173 grade Celsius noaptea si pana la +427 grade Celsius ziua, nu este o lume ideala vietii. In schimb, o putem studia pentru a afla cum putem detecta activitatea tectonica la planete indepartate de Sistemul nostru Solar.
Semne ale unei posibile activitati tectonice au fost detectate pe Europa, asadar clubul acesta extrem de select s-ar putea mari in curand.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.