A început cea mai lungă misiune spațială cu echipaj uman a Chinei

misiune
Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Așa cum a promis luna trecută odată cu lansarea în spațiu a celui de al doilea laborator spațial, Tiangong 2, China a lansat pe 17 octombrie 2016, la ora 07:30 (02:30 ora României), cea mai lungă misiune spațială cu echipaj uman.

Nava Shenzou-11 a fost lansată de la Centrul de Lansare Jiuquan din Deșertul Gobi, având la bord doi astronauți, Jing Haipeng și Chen Dong, reprezentând cea de a șasea misiune umană a Chinei în spațiu.

Jing Haipeng este primul astronaut al Chinei care a zburat în trei misiuni diferite: Shenzou 7, Shenzou 9 și Shenzou 11 și comandantul primei misiuni umane care a andocat la Tiangong 1, împreună cu Liu Yang, prima femeie astronaut a Chinei. Colegul său, Chen Dong, a fost selectat ca astronaut de agenția spațială chineză în anul 2010, aceasta fiind prima sa misiune în spațiu.

Cei doi astronauți vor călători timp de 2 zile în interiorul Shenzou-11, care va fi apoi andocată laboratorului Tiangong 2. Odată ajunși la bordul laboratorului spațial, astronauții vor începe misiunea de 30 de zile, cea mai lungă misiune spațială a Chinei de până acum, unde vor desfășura o serie de experimente și teste în pregătirea stației spațiale permanente pe orbita Pământului, pe care chinezii vor să o finalizeze până în anul 2020. Cu acest scop, China lucrează în prezent la racheta Long March 5, care va lansa în spațiu componente adiționale ale laboratorului Tiangong 2.

Citeste si  China a lansat primul satelit cuantic de comunicații

Exclusă din operațiunile de pe Stația Spațială Internațională și din orice parteneriate cu NASA din cauza unor presupuse probleme de securitate, China este al treilea stat, după Rusia și SUA, care lansează misiuni cu echipaj uman în spațiu.

Lansarea celor doi astronauți chinezi la bordul Shnezou-11 a fost declarată un succes la 15 minute după ridicarea rachetei de la sol.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu