NASA a aprobat lansarea misiunii InSight către Marte

Marte
Foto: NASA

Misiunea InSight, a cărei lansare a fost oficial aprobată de NASA, presupune plasarea unei sonde pe suprafața planetei Marte, care să investigheze nucleul planetei.

Sonda trebuia să fie lansată în primăvara anului 2016, însă evenimentul a fost amânat din cauza unei defecțiuni tehnice. Noua dată de lansare stabilită de NASA este 5 mai 2018, sonda urmând să ajungă pe Marte în noiembrie 2018. Motivul pentru care lansarea a fost amânată atât de mult este faptul că în domeniul călătoriilor în spațiu există anumite perioade în timpul cărora un vehicul spațial poate fi lansat pentru a ajunge la o anumită destinație. Aceste perioade de timp se numesc ferestre de lansare și sunt calculate în funcție de traiectoria pe care o urmează corpul spațial vizat de misiune, astfel încât vehiculul să călătorească pe o distanță cât mai mică până la destinație.

Citeste si  NASA: Materie organica pe Marte

În cazul planetei Marte, o fereastră de lansare are loc o dată la 26 de luni, pentru că acesta este intervalul regulat de timp în care planeta se apropie la cea mai mică distanță față de Pământ.

Este pentru prima dată când NASA va lansa o misiune cu scopul de a studia interiorul celei mai asemănătoare planete cu Pământul. Rezultatele vor avansa studiile cu privire la formarea și dezvoltarea planetelor telurice, cum sunt Pământul, Marte, Venus și Mercur.

Până atunci însă, NASA se ocupă de misiunea OSIRIS-Rex, care va colecta o mostră de pe asteroidul Bennu și se va întoarce cu ea pe Terra.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu