Misterul plantelor gigant din zonele subantarctice a fost rezolvat

Campbell Island, flori urase
credit foto: Flickr CC, twiddleblat.

Misterul existentei plantelor gigant din insulele subantarctice ale Noii Zeelande a fost rezolvat de cercetatorii de la University of Otago.

Aceste mega-ierburi, polenizate de insecte, sunt foarte diferite de restul florei din respectivele insule, flora ce este de mici dimensiuni si polenizata de vant.

Departamentul de botanica al universitatii a analizat termic sase specii de mega-ierburi de pe Insula Campbell – ierburi ale caror rude sunt mici si putin colorate – si a descoperit ca frunzele si florile lor se incalzesc rapid, astfel incat sa profite de rarele momente de vreme buna si insorita. De asemenea, ele ofera un habitat bun pentru insectele ce ajuta la polenizare.

Citeste si  VIDEO: Un leu care simte pentru prima data iarba sub labe

Cercetatorii au descoperit ca temperatura plantelor celor sase specii era considerabil mai mare decat cea a mediului inconjurator.

Co-autoarea studiului, Dr. Janice Loyd, spune ca plantele au evoluat in acest fel – flori in culori puternice si deseori frunze mari, groase cu peri – pentru a face fata unora dintre cele mai dificile conditii meteo de pe planeta. Ea sustine ca aceasta adaptare este similara celei a plantelor uriase din zonele tropicale alpine, unde plantele se dezvolta in conditii similare de temperatura si lumina.

Studiul a fost publicat in Polar Research.

[sursa]

Ana Maria Nica