Misterul primului miliard de ani din istoria Universului

galaxieEste o intrebare care le da mari batai de cap oamenilor de stiinta. Luna aceasta, misiunea Planck demarata de Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca primele stele s-au format la 560 milioane de ani dupa Big Bang, adica mai tarziu cu 140 milioane de ani decat am crezut pana acum. Este un rezultat interesant pentru ca ne ajuta sa intelegem cum structuri precum stelele si galaxiile s-au format si au evoluat dupa Big Bang.

Echipa Planck studia radiatia de fundal, cea care a ramas inca de la Big Bang. Ea poate fi urmarita pana la 380.000 de ani dupa marele eveniment. Astrofizicienii o analizeaza de vreo 50 de ani pentru a intelege cum a evoluat universul si au datat-o la 13.8 miliarde de ani.

La scurt timp dupa Big Bang, toata materia creata a luat forma protonilor si electronilor care, dupa 380.000 ani, s-au „coagulat” in atomi de hidrogen, formati din cate un electron si un proton. Este cel mai simplu atom si piatra de temelie a tot ceea ce putem vedea si pipai in univers. Rezultatul la care au ajuns cei de la Planck ne arata ca in timpul primilor 560 milioane de ani, sub influenta gravitationala, atomii de hidrogen au format stelele. In interiorul lor, s-au combinat pentru a forma heliul, oxigenul, azotul, carbonul si alte elemente. Aceste elemente au ajuns in stele noi, planete,ocean, ADN, minereu de fier si asa mai departe.

Citeste si  Sonda Rosetta se va prabusi controlat pe cometa

Nu stim inca prea multe despre ceea ce s-ar fi intamplat dupa formarea primelor stele. Daca privim dupa inca 500 milioane de ani vedem ca s-au format galaxiile pentru ca pe unele inca le mai putem evdea. Daca privim inainte peste cateva miliarde de ani, universul arata cam ca acum. Nu intelegem cum universul a evoluat de la stadiul unui ocean infinit de hidrogen intr-unul cu stele, galaxii si viata.

Misiunea Planck a ajuns la un rezultat foarte tare – nici o stea nu a stralucit in primii 560 milioane de ani, iar universul incepe sa arate asa cum o face astazi dupa alte 500 milioane de ani. Totusi, acest miliard de ani ramane inca o necunoscuta pentru noi. Pentru a afla, avem nevoie de radio astronomie.

[sursa]