Moartea unei stele similare Soarelui

O stea precum a noastra este pe moarte si o putem observa in timp real pentru a intelege ce se va intampla cu Soarele nostru peste cateva miliarde de ani.

Se afla in constelatia Ursa Minor. „Tuseste”, trimitand unde de soc ce ii imprastie materia in spatiul din jurul sau. Steaua este o gigantica rosie, T Ursae Minoris (T UMI, pe scurt), iar astronomii au calculat ca abia ce a trecut printr-un puls termic ce apare o data la 10.000-100.000 de ani.

T UMI se afla intr-un stadiu numit AGB (perioada gigantica asimptotica), un stadiu evolutiv observat la stelele cu o masa de opt ori mai mare decat a Soarelui nostru.

In acest moment, steaua este deja o gigantica rosie. Miezul sau a terminat rezervele de hidrogen si a ramas cu carbon si oxigen. Atat. Intr-un stadiu precedent, s-a format in jurul miezului un strat ce a fuzionat heliul in carbon.

Cand rezervele de heliu sunt epuizate, un invelis de hidrogen incepe sa fuzioneze in heliu, realimentand rezerva pana cand incepe din nou sa arda pentru a fuziona din nou in carbon. Acest stadiu este pulsul termic cunoscut si ca flashul de heliu, si poate dura cateva sute de ani.

t umi

Astronomii s-au tot uitat la T UMI in ultima suta de ani pentru a-i masura fluctuatiile in luminozitate. Pana in 1979, fluctuatiile au fost predictibile avand loc o data la 310-315 zile. Dar in 1979 a avut loc o schimbare foarte mare, care a marit ritmul la 274 de zile.

Citeste si  Cat de mare este Calea Lactee?

In 1995, astronomii au teoretizat faptul ca totul se intampla datorita flashului de heliu. Acum, dupa 30 de ani, echipa de astronomi a ajuns la concluzia clara ca, intr-adevar, asa este. Au observat in aceasta perioada cum isi modifica dimensiunile si temperatura. Au aflat ca varsta ei este de 1.2 miliarde de ani si ca a avut de doua ori masa Soarelui. In ultimul milion de ani, steaua a trecut prin stadiile premergatoare mortii sale. In cele din urma, materialul sau se va pierde, iar miezul se va contracta intr-o stea pitica alba, peste cateva sute de ani. Asta se va intampla si cu Soarele nostru.

Se va tot umfla, pierzand din densitate, va inghiti planetele cele mai apropiate, iar apoi isi va arunca tot materialul intr-o nebuloasa planetara. Nu are destula masa cat sa produca o supernova. Isi va incheia socotelile cu viata intr-o maniera foarte linistita, ca o pitica alba ce isi va pierde energia termica pana cand va ramane un bolovan rece, intunecat, mort plutind prin spatiu.

Nu vom fi aici ca sa vedem asta, dar ne uitam la T UMI, ale carei schimbari sunt dramatice si pe care le putem vedea in timp real.

[sursa]