Actuale modificări genetice ale țânțarilor pentru combaterea bolilor transmisibile
Recent, țânțarii au primit cea mai mare atenție pentru modificarea genetică în scopul producerii unor vectori nepatogeni. Aceste strategii dețin beneficii potențiale considerabile pentru sutele de milioane de oameni afectați de bolile transmise de către țânțari în fiecare an.
După o evaluare aprofundată, Agenția SUA pentru Protecția Mediului a acordat o autorizație de utilizare experimentală către Oxitec (o companie biotech) pentru testarea în teren a utilizării țânțarilor Aedes aegypti. Insectele modificate genetic sunt analizate ca o posibilă modalitate de a reduce numărul țânțarilor pentru a proteja sănătatea publică de bolile transmise de către aceștia.
După obținerea tuturor aprobărilor corespunzătoare, EPA (Environmental Protection Agency) așteaptă cu să primească rezultatele testelor de teren cu privire la eficacitatea acestui nou instrument promițător care ar putea ajuta la combaterea răspândirii bolilor transmise de țânțari. Dintre acestea amintesc febra Zika, transmisă de către virusul cu același nume, care se manifestă prin erupții cutanate și care a căpătat o reală importanță de când s-a constatat rezistența crescută a țânțarilor la insecticidele actuale.
Testele de teren dezvoltate de către compania Oxitec vor fi efectuate pe o perioadă de doi ani în statul Florida, și din 2021 țânțarii modificați vor fi prezenți și în Texas.
În timpul acestor teste de teren, Oxitec va elibera în mediu țânțarii masculi modificați genetic pentru a transporta o proteină care va inhiba supraviețuirea descendenților femele atunci când se împerechează cu țânțarii femele. Descendenții masculi vor supraviețui pentru a deveni adulți complet funcționali, cu aceeași modificare genetică, oferind eficiență mai multor generații, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la o reducere a populațiilor de țânțari Aedes aegypti. EPA anticipează că acesta ar putea fi un instrument eficient pentru a combate răspândirea anumitor boli transmise de țânțari, cum ar fi virusul Zika, având în vedere rezistența crescândă la insecticidele actuale.
Deoarece numai țânțarii masculi, cei care nu înțeapă oamenii, vor fi eliberați în mediul înconjurător, aceștia nu reprezintă un risc pentru oameni. De asemenea, se anticipează că nu vor exista efecte adverse asupra animalelor.
Oxitec este obligată să monitorizeze și să testeze săptămânal populația de țânțari în zonele de tratament pentru a determina cât de bine funcționează produsul. Totodată, se urmărește ca trăsăturile genetice modificate să dispară din populația de țânțari Aedes aegypti de-a lungul timpului.
Între timp, în cele două state au fost luate poziții serioase pentru oprirea și interzicerea acestor procese experimentale. Cele mai puternice voci afirmă că supravegherea și evaluarea siguranței țânțarilor modificați genetic sunt incomplete.În plus, țânțarii modificați sunt considerați biopesticide, dar reglementările pentru biopesticide nu sunt specifice insectelor modificate genetic și impactului potențial asupra sănătății umane sau mediului.
Ingineria genetică oferă oamenilor o oportunitate fără precedent de a remodela structura fundamentală a lumii biologice. Cu toate acestea, pe măsură ce noi progrese în decodarea genetică și editarea genelor apar cu rapiditate și entuziasm, sistemele ecologice pe care le-am putea modifica rămân extrem de complexe și încă nesuficient studiate.
Avem la îndemână metode prin care să modificăm atât ceea ce ne alcătuiește cât și ce ne înconjoară. Însă suntem poziționați pe o autostradă corespunzătoare cerințelor cailor putere din dotare? Ne va răspunde instrumentul comenzilor noastre sau este pe pilot automat?
sursa 1 | sursa 2 | sursa 3 | sursa 4
Pasionat de a solubiliza știința pentru a fi înțeleasă de către oricine, acceptă ignoranța pentru a o combate.