Motorul hipersonic, testat în deșertul australian

motor hipersonicLondra – New York in 35 minute. Transportul aerian nu este cel mai comod pe distante lungi, este plin de germeni, iar ferestrele sunt rotunde. Exista mai multe concepte care ar putea sa scurteze acesti timp, cum ar fi Londra – New York in doar 30 minute sau, de ce nu?, in 11. Dar un concept ramane un concept si nu exista nici o garantie ca va ajunge in linia de productie.

Din acest motiv, un proiect militar in parteneriat americano-australian, intitulat Hypersonic International Flight Research Experimentation (HIFiRE), este foarte interesant: tehnologia a iesit din faza de concept si este testata in Woomera, sudul Australiei.

Cu ajutorul gigantului Boeing si Agentiei Spatiale Germane, DLR, echipa HIFiRE planuieste 10 teste separate cu noul motor inca din 2009 si pana in 2018 in speranta ca va materializa tehnologia hipersonica. In acest moment au testat un motor atasat de un motor solid de racheta, ceva ce nu vom folosi in calatoriile noastre civile. Fiecare test trecut ne duce mai aproape de primul avion hipersonic.

Motorul a atins o altitudine de 278 km la o viteza de 7.5 Mach, de 7 ori viteza sunetului, mult mai rapid decat Concorde-ul. Ai putea ajunge oriunde pe planeta in maximum 2 ore. Momentan, recordul de viteza cu echipaj uman dateaza din anii ’60 si a fost stabilit de avionul american X-15, dar acesta ramane neatins pentru ca testul de ieri a fost unul lipsit de prezenta umana.

Citeste si  Lansare Blue Origin transmisa in direct

Pe langa altitudine si viteza, echipa a verificat daca invelisul nu s-a topit din cauza frecarii cu aerul in timpul zborului hipersonic. Urmatorul test va avea loc in 2017, cand echipa va incerca sa separe motorul de racheta pentru a-i permite sa zboare singur.

Pe ce principiu functioneaza motorul de tip scramjet

In cei mai simpli termeni, este un motor supersonic de combustie care aprinde un combustibil compus din oxigen luat din atmosfera. Acest aspect il face mult mai usor si mai rapid decat orice alt motor dependent de o cantitate de combustibil transportata la bord. Pentru a putea comprima oxigenul fara necesitatea unor piese in miscare, motorul trebuie sa se deplaseze cu aproape de 4 ori viteza sunetului.

[sursa]