Nanotehnologia, o călătorie fantastică în interiorul corpului uman
În 1988, comedia “Călătoria Fantastică” (Innerspace) produsă de Steven Spielberg, cu Dennis Quaid, Martin Short și Meg Ryan în rolurile principale, făcea valuri printre entuziaștii SF din întreaga lume și lua Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale. Filmul prezenta incursiunea accidentală a pilotului Tuck Pendleton (Quaid) într-un submarin redus la dimensiuni miniaturale, în sistemul circulator al unui casier ipohondru, Jack Putter (Short). Prietena lui Pendelton, Lydia (Ryan) îl ajută pe Jack să depăşească panica ce-l cuprinde atunci când începe să audă voci din interior (transmisiunile radio ale lui Pendleton). Încă în corpul lui Jack, Pendelton realizează că între Lydia și gazda lui înfloreşte o poveste de dragoste. Un adevărat fenomen, „Călătoria Fantastică” a încasat peste 25 milioane USD în cinematografele americane.
13 ani mai târziu, în 2011, Comisia Europeană publica un amplu raport cu aplicațiile de succes ale unei discipline științifice în plină anvergură, ce promitea să revoluționeze medicina tradițională.
“Prin dezvoltarea de mici dispozitive extrem de sensibile și, eventual, portabile, bazându-se pe nanomateriale noi și tehnici de modificare a suprafeței, nanotehnologia poate arăta noi perspective ale funcției celulare în timp real, astfel încât bolile ar putea fi în cele din urmă reperate de la bun început” afirmă raportul.
“Călătoria Fantastică” devenise realitate.
Trecere prea bruscă în viitor? Nu tocmai. Nanotehnologia, platformă tehonologică de manipulare a materialelor la nivel atomic și molecular, nu e nouă în viețile noastre. Ea există de secole. Ferestrele medievale din sticlă colorată își datorează culorile nanocristalelor create prin încălzirea și răcirea sticlei. Trăind “pe picior mare”, la o scară în metri și kilometri, ne e destul de greu să ne imaginăm o lume prea mică pentru a fi văzută. Microscopul relevevă imagini la o scară de unul la un milion dintr-un metru, pe când nanoscopicul scade lucrurile la un nivel cu totul nou. Nano înseamnă „miliard”, deci o scară de unul la un miliard dintr-un metru. În termeni familiari, un fir de păr obișnuit are o grosime ce variază între 60 000 și 80 000 de nanometri.
Mărimea contează, da, și nu e vorba doar de asta. Jocul științei are alte reguli la scară nanometrică: materialele pot avea proprietăți fizice și chimice diferite pentru că alți factori devin importanți. De exemplu, în lumea de zi cu zi, gravitația este cea mai importantă forță întâlnită; ea domină totul în jurul nostru, de la modul în care stă coafura, la anotimpurile Pământului. La scară nanometrică însă, gravitația este mult mai puțin importantă decât forțele electromagnetice dintre atomi și molecule. Dimensiunea exponențial redusă a nanoparticulelor le conferă o mobilitate extraordinară – în corpul uman, o nanoparticulă trece cu ușurință prin bariere inaccesibile particulelelor mai mari.
Studiind toate aceste diferențe, cercetătorii descoperă astăzi modalități mai eficiente de a oferi substanțe nutritive esențiale celulelor ce au nevoie de ele. Utilizarea carbonului în nanotehnologie este o arie de studiu foarte promiţătoare în medicina anti-aging. Oamenii de ştiinţă fac eforturi considerabile în întreaga lume pentru a dezvolta aplicaţii bazate pe nanomaterialele revoluționare obţinute din carbon. Descoperiți recent, anumiți nanocarboni incluși în suplimentele alimentare amplifică procesul natural de antioxidare, absorbind toxinele, și încetinind astfel îmbătrânirea. Adevărați catalizatori pentru hrana zilnică, cărbunii vegetali nanometrici facilitează transportul oxigenului și nutrienților esențiali la nivel celular. Cand absorbția de nutrienți e sporită, sistemul imunitar triumfează în lupta cu radicalii liberi (efectele nocive ale stresului, poluării, fumatului, radiațiilor, alimentației…). Regenerarea celulară crește o dată cu gradul de oxigenare a organismului, când sângele circulă mai bine și ajunge mai usor la periferii. Pe lângă un stil de viață sănătos, un antioxidant puternic pare a fi cheia către o viață mai lungă.
Miliarde de euro se investesc în prezent în nanotehnologie, atât în biologie, chimie, cât și în optică sau în electronică. Institutul de Nanotehonologie “Nanotechnology Research Center” din Georgia cita într-un studiu o estimare aparținând The National Science Foundation cum că în al doilea deceniu al secolului XX va exista probabil o nevoie de 2 milioane de lucrători în întreaga lume în domeniile nanoștiinței și nanotehonolgiei, care vor deveni o industrie de peste 3 trilioane de dolari.
Bibliografie:
* Successful European Nanotechnology Research (European Commission Study)