Misiune NASA pentru analizarea miezului unei planete moarte
Odata la cativa ani, NASA alege o misiune de 450 milioane de dolari pentru a explora Sistemul Solar. Agentia Spatiala a anuntat miercuri nu una ci doua misiuni din 5 finaliste.
Una va zbura spre Jupiter pentru a-i explora asteroizii. A doua va vizita asteroidul metalic 16 Psyche. Este miezul unei planete moarte care a fost distrusa aproape in totalitate cu miliarde de ani in urma.
Cele doua sonde se vor alatura altora 12 din clasa de misiuni Discovery, iar programul s-a dovedit deja a fi unul revolutionar. De exemplu, sondele din clasa Discovery au orbitat pentru prima data un asteroid, au adus pe Terra mostre de praf de cometa, au explorat o planeta pitica in Centura de Asteroizi, au descoperit mii de planete similare Terrei, au cartografiat gravitatia Lunii si nu numai.
Iata ce am mai aflat datorita clasei Discovery:
- Jupiter nu este doar cea mai mare planeta din Sistemul Solar si cea mai masiva ci si un aspirator de asteroizi. In fata si in spatele planetei, pe traiectoria sa in jurul Soarelui, exista doua roiuri de asteroizi.
Stim foarte putine lucruri despre aceste obiecte, in afara culorii si a faptului ca sunt cam la fel de vechi precum Soarele. Sunt, practic, fosilele Sistemului Solar. Sonda Lucy ar putea afla secretele prin vizitarea a 6 obiecte din preajma lui Jupiter. Misiunea cu o durata de 11 ani va fi lansata in 2021.
Psyche: Analizarea inimii unei planete moarte
Sistemul Solar timpuriu a fost un cosmar. Imediat ce embrionii planetelor s-au nascut din coagularea prafului spatial si a gazului acum 4.6 miliarde de ani, au inceput sa se ciocneasca. Terra si Luna s-au format in urma unor asemenea cataclisme, dar alte obiecte nu au avut norocul acestora.
Un asemenea exemplu este miezul metalic al unei planete similare lui Marte, denumite 16 Psyche, un asteroid extrem de rar din Centura de Asteroizi. Are un diametru de doar 250 km si ar fi compus din nichel pur acoperit de apa. Sonda va fi lansata in octombrie 2023.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.