NASA publică noi indicii ale existenței jeturilor de apă pe Europa
Acum câțiva ani, NASA dezvăluia știrea monumentală potrivit căreia Europa, unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, ar găzdui un ocean de apă sărată, atât de adânc încât ar putea conține mai multă apă lichidă decât toate oceanele Pământului la un loc. Însă pentru că Europa se află la o distanță atât de mare de Soare, suprafața oceanului este complet înghețată, oamenii de știință neavând suficiente dovezi pentru a confirma existența apei lichide.
În 2012 și 2014, Hubble a surprins imagini care par să surprindă jeturi de apă ce erup de pe suprafața satelitului Europa, descoperirea nefiind însă confirmată de alte date stiințifice.
Recent, însă, oamenii de știință de la NASA au mai făcut un pas important înspre confirmarea acestei ipoteze. Reanalizând cu ajutorul unor instrumente mai performante datele colectate de sonda spațială Galileo în 1997 și coroborându-le cu imaginile captate de Hubble, aceștia au obținut dovezi suplimentare că jeturi de apă sub formă de vapori ar putea să erupă de pe suprafața acestui satelit. Se pare că Galileo ar fi zburat deasupra unui astfel de jet de apă. În timpul unuia dintre zborurile sondei, în timp ce se afla la 200 de km de suprafața satelitului, Galileo a detectat modificări ale câmpului magnetic în aceeași zonă în care Hubble a surprins imaginile ce indicau existența acestor jeturi.
Misiunea Europa Clipper, ce va fi lansată cândva între 2022 și 2025, va putea confirma această descoperire. Sonda va efectua o serie de zboruri deasupra satelitului Europa și ar putea obține mostre din posibilele jeturi de apă ce provin din interiorul acestuia.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).