NASA anunță o nouă misiune pe un asteroid (ARM-UP)

ARM Asteroid Intercept
Foto: Kerbal Space Program

Pe data de 15 August NASA a anunțat un plan măreț, acela de a captura părți dintr-un asteroid si de a-l atrage pe orbita din jurul Lunii. Destul de SF si poate un pic periculos, nu-i așa? Dar cum este vorba de NASA, totul este posibil si, dacă este si provocator, cu atât mai bine. Cu alte cuvinte, NASA a declarat că, în „viitorul apropiat”, se va lansa misiunea  Asteroid Redirect Mission Umbrella for Partnerships (ARM-UP) Broad Agency Announcement (BAA).

ARM este format din două faze: o fază robotizată – Asteroid Redirect Robotic Mission (ARRM) – și o fază cu echipaj uman – Asteroid Redirect Crewed Mission (ARCM). Momentan, atenția este îndreptată către ARRM care se preconizează a fi lansat la sfârșitul anului 2021, ]n timp ce faza ARCM, care va folosi capsula Orion ce va fi lansată cu ajutorul navei Space Launch System (SLS), în 2026.

ARRM are ca misiune supravegherea și definirea suprafeței asteroidului, identificând și selectând o rocă adecvată ca mărime (de ordinea tonelor), capturarea acelei roci, urcarea acesteia în condiții de securitate la baza satelitului și întoarcerea cu roca pe orbita Lunii unde va efectua diferite operațiuni pentru introducerea asteroidul într-o orbită lunară stabilă și sigură. Asteroidul țintă pentru ARM este asteroidul 2008 EV5.

Citeste si  Ceres: petele luminoase sunt din sare

Faza ARCM este așteptată să înceapă în 2026 în timpul căreia astronauții sosiți pe nava spațială Orion vor selecta, extrage, reține și returna pe Pământ probe din rocă pentru studii științifice. Aceste eșantioane vor conține mult mai mult material de pe un asteroid decât a fost vreodată returnat de o misiune spațială, astfel ar putea oferi noi informații privind formarea sistemului nostru solar, originea vieții pe Pământ, și ar contribui la determinarea potențialul de utilizare a resurselor oferite de asteroizi.

Mai mult, această nouă misiune NASA deschide noi oportunități pentru companiile private de a furniza echipamente, atât științifice cât si tehnologice care să susțină ambele faze ale misiunii.

Raluca Ștefănescu

[sursa][sursa][foto]