NASA: Materie organica pe Marte

Ani de zile, roverul Curiosity al NASA a adunat mostre de pe suprafata planetei Marte. Aseara, oamenii de stiinta de la NASA au anutat ca au gasit dovezi concludente ale existentei materiei organice pe Planeta Rosie.

Peste asta, dupa ce au monitorizat nivelul de metan din atmosfera martiana, cercetatorii au confirmat in sfarsit ca ceva ciudat se intampla, si cred ca au aflat ce se intampla.

„Ambele descoperiri sunt epocale in astrobiologie. Rezultatele dovedesc detectarea compusilor organici pe Marte.” – Inge Loes ten Kate, geolog la Universitatea Utrecht

Un set de rezultate geologice transmise de Curiosity ne ofera o intelegere a chimiei organice a solului vechi de 300 milioane de ani din doua zone diferite ale craterului Gale. Mostrele contin compusi chimici ce nu ar insemna cine stie ce pentru omul de rand, dar pentru areologi (geologii „martieni”) este un indiciu al faptului ca solul respectiv este similar celui de pe Terra din punctul de vedere al chimiei organice.

Partea cu adevarat interesanta e ca metoda de detectare sugereaza ca acesti compusi chimici nu plutesc prin roca singure ci sunt piese mai mici ale unei chimii organice ce tine de materiale mai mari si complexe.

A doua descoperire tine de metanul din atmosfera martiana. Varfurile detectate au fost detectate in atmosfera acum cativa ani, pornind o dezbatere inflacarata privind sursa hidrocarbonului. Datele de la Curiosity si de la Trace Gas Obiter, ce orbiteaza planeta, sugereaza un proces dinamic.

Citeste si  Planeta similara Terrei langa cea mai apropiata stea de noi!

Ar trebui ca in cateva sute de ani metanul sa se degradeze in lumina ultravioleta, dar asa ceva nu s-a intamplat pe Marte. Cantitatea de metan pare sa dispara foarte repede, asa cum si apare, indicand ca nu exista doar o sursa de metan ci si o „gaura”, un consumator.

O noua analiza a datelor trimise de Curiosity a confirmat un tipar pe termen lung al emisiei si consumului de metan, iar fluctuatiile se potrivesc foarte bine cu anotimpurile de pe Marte, cu varfuri la finalul verii in emisfera nordica.

Pe Terra, 95% din moleculele de metan sunt rezultatul chimiei organismelor vii. Asta nu inseamna ca nu exista si surse non-biologice, dar pe planeta noastra cea mai mare parte vine din bacterii si basini date de vaci (ne iertati!).

Desi este foarte tentant sa credem ca microbii fac acelasi lucru pe Marte, avem momentan alti candidati pe care trebuie sa-i verificam pe Planeta Rosie, cum ar fi: reactii chimice ale unei roci denumite olivina, meteoriti care aduc materie organica in atmosfera sau un rezervor de metan sub suprafata planetei. Acestea ar putea explica prezenta metanului, dar nu si disparitia acestuia.

[sursa]