New Horizons ne arata o alta pozitie a stelelor

In iulie 2015, sonda New Horizons a facut istorie cand a trecut pe langa Pluto. Apoi, s-a intalnit cu cel mai indepartat obiect cunoscut de noi, aflat in Centura Kuiper, intitulat Arrokoth.

Acum, aflata la marginea Sistemului Solar, New Horizons ne mai trimite informatii pretioase. De exemplu, noi aici, pe Pamant, suntem obisnuiti sa credem ca stelele sunt fixe. Intr-un fel, ele chiar sunt, pentru ca pozitiile si deplasarile sunt uniforme din perspectiva noastra, dar un experiment recent, desfasurat de echipa misiunii New Horizons, ne arata cum stele familiare precum Proxima Centauri sau Wolf 359, doua dintre cele mai apropiate de noi, arata diferit cand le vedem de la marginea Sistemului nostru Solar.

steaua Wolf 359
Localizate in constelatia Leului, Wolf 359 este o stea de tip M (pitica rosie) aflata la o distanta de 7.9 ani-lumina de noi. Poate fi gasita pe aceeasi traiectorie pe care o are Soarele pe cer, dar numai cu ajutorul unui telescop.

paralaxa New Horizons
Cum functioneaza masuratoarea paralaxei

Proxima Centauri, pe de alta parte, nu mai are nevoie de vreo introducere, dar pentru cei care nu sunt familiarizati cu ea, aceasta pitica rosie este parte a sistemului triplu Alpha Centauri si este cea mai apropiata stea de noi (4.24 ani-lumina departare). Aici a fost descoperita in 2016 cea mai apropiata planeta care ar putea sustine viata, botezata Proxima b.

Cand New Horizons a fotografiat aceste stele de la 7 miliarde de km departare de noi, pozitiile lor erau diferite fata de cele pe care le stim noi. De aceea, echipa New Horizons a facut niste masuratori de paralaxa. Aceasta tehnica masoara pozitiile relative ale stelelor din doua pozitii diferite pentru a detecta variatiile in functie de alte obiecte indepartate. Timp de aproape doua secole, astronomii au folosit aceasta tehnica pentru a masura distanta pana la stelele apropiate.

Citeste si  O supernovă din apropiere aruncă metale radioactive pe Terra

In mod traditional, astronomii s-au bazat pe miscarea orbitala a Terrei pentru a intelege aceste distante. Pentru ca diametrul orbitei masoara aproximativ 300 de milioane de km, acest lucru ne ofera doua puncte de observatie indeajuns de indepartate in decursul unui an, dar pe distante si mai mari si cu orbita Terrei ca baza, astronomii pot face masuratori de paralaxa mai ample. Datorita distantei fata de Pamant, New Horizons a desfasurat experimentul si a invitat publicul sa participe.

Altfel spus, avem nevoie de doua puncte din care sa observam acelasi obiect indepartat. Pana acum, astronomii fotografiau obiectul prin telescop, iar peste jumatate de an il fotografiau din nou, atunci cand planeta noastra se afla in pozitia opusa pe directia miscarii de rotatie in jurul soarelui. Distanta dintre cele doua puncte este de aproximativ 300 de milioane de km. Acum, avand sonda New Horizons la marginea sistemului nostru solar, ne putem folosi de ea ca un punct de observatie si de Terra ca al doilea, intre cele doua existand o distanta de 7 miliarde de km. Observatiile facute astfel sunt mult mai detaliate.

steaua Wolf 359
Pozitia stelei Wolf 359, in functie de punctul de observatie

Au fost facute mai multe fotografii, dintre care unele in 3D pe care le poti vedea numai cu ochelari speciali, si pot fi toate descarte de pe site-ul misiunii.

[sursa]