Niciun an fără Perseide

Dacă luna trecută vă îndemnam să vă faceți o amintire cu o cometă, luna aceasta avem amintiri cu ”ploaia de stele”.

Ca în fiecare an, de prin mijlocul lunii iulie și până spre final de august, când Pământul se intersectează cu resturile de particule de praf și rocă ale cometei Swift-Tuttle, are loc ploaia de meteori denumită Perseide. Spre deosebire de cometa Neowise, pe care trebuia să o identificăm într-un anumit loc pe cer, în cazul Perseidelor, dacă e senin și vă aflați într-un loc întunecat, meteorii pot apărea înspre miezul nopții pe tot cerul. Ca pentru observarea oricărui fenomen astronomic, regula este să vă obișnuiți ochii cu întunericul timp de câteva zeci de minute înainte să puteți observa ”stelele căzătoare”.

Perioada maximă de intensitate a Perseidelor, adică atunci când se pot vedea cei mai mulți meteori, este în noaptea de 11 spre 12 august și în noaptea următoare, 12 spre 13 august. Însă, e posibil să puteți observa Perseidele oricând în următoarele nopți, până la finalul lunii. Din fericire, anul acesta lumina Lunii nu deranjează prea tare observațiile.

Perseidele pot fi văzute cel mai bine din afara orașului, departe de poluarea luminoasă. Însă în ultimii ani am putut număra și din oraș cel puțin 10 ”mingi de foc” în nopțile cu intensitate maximă a Perseidelor.

Așa că dacă v-ar plăcea să aveți o amintire cu Perseidele, dar nu puteți pleca din oraș, căutați un loc cu cerul liber și fără vreun corp de iluminat în raza vizuală. Anul trecut, timp de un termos de cafea, am numărat 11 meteori din mijlocul Herăstrăului. Există un loc cu cer liber și în Parcul Mogoșoaia, însă am aflat (fără să putem confirma) că tot acolo există și vulpi neprietenoase cu oamenii…

De oriunde alegeți să observați Perseidele, nu luați niciun moment ochii de pe cer ca să vă uitați în telefon sau în altă parte. Fix în acel moment cineva o să spună: ”wow, ai văzut-o pe asta?!” și e posibil să o fi ratat pe cea mai frumoasă.