O nouă formă de lumină

unda de luminaFizicienii tocmai au descoperit o noua forma de lumina, care nu respecta regulile cunoscute ale impulsului unghiular si care ar putea zgudui un pic modul in care intelegem radiatia electromagnetica. Beneficiul direct ar consta intr-o comunicare optica mult mai sigura.

Ai fi tentat sa crezi ca stim totul despre lumina, mai ales ca ea se afla peste tot in jurul nostru, dar, anul trecut, cercetatorii au identificat o noua proprietate a luminii, iar o echipa formata din savanti irlandezi a demonstrat ca lumina poate lua forme noi neasteptate.

Un mod in care masuram lumina este prin impulsul unghiular, o cantitate constanta care masura cata lumina se roteste, iar pana acum am crezut acest impuls ar fi un numar intreg multiplu al constantei Planck, o constanta fizica ce reglementeaza scara efectelor cuantice.

Cercetatorii de la Trinity College din Dublin au demonstrat ca forma noua de lumina are impulsul unghiular la jumatate din valoarea in cauza. Savantii sunt uimiti de faptul ca aceasta poate fi schimbata, ceva ce nu concepeau pana acum.

Citeste si  Petricor - Mirosul ploii

O unda de lumina este caracterizata de culoare si lungime de unda si de o valoare mai putin cunoscuta intitulata impuls unghiular. Acesta masoara cat se roteste lumina. Desi lumina se deplaseaza in linie dreapta, se poate roti in jurul axei sale. Atunci cand lumina te loveste dimineata, fiecare foton iti misca putin ochiul. Chiar daca suna foarte ciudat, este un lucru bine documentat din punct de vedere fizic. Ce nu au realizat fizicienii este ca lumina poate avea un impuls unghiular care sa nu fie un numar intreg.

Rezultatele au fost publicate in Science Advances.

[sursa]