O noua stare a materiei
Invatam in scoala ca materia poate exista in stari precum solida, lichida si gazoasa. Nu invatam ca nu sunt singurele si ca natura este cu mult mai complexa.
Cand ducem presiunea si temperatura la extrema, materia dezvolta proprietati incredibile. ETH Zurich si MIT au dovedit existenta inca uneia. Noua stare este un supersolid care combina structuri solide cu lipsa viscozitatii unui superfluid. Starea a fost descrisa ca fiind primul supersolid cu gaz quantic ultra-rece.
Oamenii de stiinta spun ca este contraintuitiv ca materia sa fie si solida si superfluida. Cafeaua de dimineata s-ar invarti continuu in pahar, cand am agita-o, daca ar fi superfluida.
Echipa a inceput cu o stare intitulata Condensat Bose-Einstein (BEC), ce a fost descoperita de Wolfgang Ketterle, lucru care i-a adus un Premiu Nobel in 2001. BEC poate fi obtinut la temperaturi foarte scazute, de cateva miliardime de grad peste zero absolut in vid. Cercetatorii au manipulat starea BEC cu ajutorul a doua lasere pentru a controla crearea cristalelor in paralel cu manifestarea superfluiditatii gazului.
Oamenii de stiinta incearca sa creeze aceasta stare de zeci de ani. In 1969, David Thouless a sugerat faptul ca superfluidele ar putea fi transformate in supersolide si multi au incercat sa faca asta prin intermediul atomilor de heliu, dar fara succes. De aceasta data au reusit, dar nu cu atomi de heliu ci cu un condensat Bose-Einstein.
Momentan, nu exista nici o aplicatie practica a acestei noi stari, dar oamenii de stiinta cred ca ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine superconductivitatea si superfluidele.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.