O posibila fantana a tineretii

Citim in manualele de biologie ca nu se mai formeaza neuroni noi in sistemul nervos central (SNC) dupa frageda pruncie. Dar daca natura ne invata ceva, este ca nu exista absolutisme, ci intervale; in plus, sa emiti o afirmatie atat de axiomatica despre cel mai misterios organ al omului, este cel putin hazarduos. 

De fapt, stim ca apar noi neuroni in sistemul nervos cerebral, in special intr-o zona numita hipocamp, ce se ocupa cu memoria. Dar Graal-ul cautat de toti neurocercetatorii sunt metode de a stimula crestere de noi neuroni in SNC, cu scopul final de a intineri continuu creierul uman.

Recent, a fost publicata o lucrare de catre un grup de cercetatori austrieci care arata cum montelukast-ul, o substanta anti-inflamatoare folosita in tratamentul astmului bronsic alergic, inhiba inamicul numarul unu al neurogenezei, inflamatia, astfel stimuland aparitia de noi neuroni. Ei au administrat montelukast la o populatie de sobolani batrani si au observat cum au recuperat capacitatile mentale comparabile cu sobolanii tineri. Ce este interesant este ca montalukast-ul nu a avut nici un efect asupra sobolanilor tineri, ceea ce ar confirma ipoteza ca pe masura ce imbatranim apare inflamatia care, la randul ei, este un factor important in imbatranirea si moartea cerebrala.

Citeste si  Psihedelicele si procesele prin care trece creierul

Aceste rezultate vin in urma depistarii rolului inflamatiei in alte boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer’s si incercarea de varii medicamente anti-inflamatoare pentru oprirea evolutiei bolii, inclusiv montelukast-ul, cu rezultate incurajatoare.