O stea care palpaie o data la 2 minute
Astronomii cred ca au elucidat un mister stelar care ii sacaie de mai bine de 40 de ani – de ce o stea ciudata, intitulata AR Scorpii, pulseaza o data la 2 minute?
Noile observatii ne arata ca acest sistem stelar este unul nemaiintalnit, iar asta ne aminteste faptul ca stim atat de putine lucruri despre Univers.
AR Scorpii se afla undeva la 380 de ani-lumina departare de noi si a fost descoperita in anii ’70 si a fost catalogata drept stea singuratica si variabila, dar anul trecut o echipa internationala de astronomi amatori a observat ceva ciudat in comportamentul sau – sistemul parea sa se comporte intr-un mod care nu a fost anticipat de oamenii de stiinta.
Cu ajutorul unor telescoape, printre care Hubble si Very Large Telescope, astronomii amatori si-au unit fortele cu cei profesionisti pentru a descoperi apoi ca AR Scorpii nu este o stea singuratica ci un sistem binar, deci format din doua stele legate una de cealalta de un dans violent, orbitandu-se reciproc o data la 3,6 ore.
Acest duo este compus dintr-o pitica alba de dimensiunea Terrei dar de 200.000 ori mai masiva si o pitica rosie rece cu o dimensiune de 30% din Soarele nostru. Flash-urile regulate de lumina sunt generate de viteza de rotatie a stelei pitice albe ce emana cate un puls de radiatie electromagnetica la fiecare 1.97 minute. Pulsul variaza intre frecvente de ultraviolet si radio.
Asemenea pulsatii au fost observate pana acum numai in cazul stelelor neutronice, care se formeaza in urma exploziilor solare. Desi cativa au prezis un asemenea comportament si in cazul piticelor albe, nimeni nu a observat una intr-un sistem binar bizar ca acesta.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.