O supernova super-luminoasa ce ar fi explodat de doua ori

supernovaO echipa de astronomi care lucreaza impreuna cu Gran Telescopio Canarias din Spania spune ca a observat o supernova super-luminoasa ce ar fi explodat de doua ori. A trecut de la luminozitate puternica la una estompata de doua ori, in loc de o singura data, asa cum s-au asteptat cercetatorii.

Echipa spune ca aceasta explozie dubla este probabil rezultatul unui magnetar, o stea neutronica ce se roteste foarte rapid si care se formeaza dupa ce stelele gigantice se prabusesc la finalul vietii.

Descoperirile lor au aruncat lumina asupra supernovelor super-luminoase, SLSN, aducand astronomii mai aproape de un model in privinta comportamentului lor.

Supernovele acestea sunt mult mai mari decat celelalte tipuri pe care oamenii de stiinta le-au tot observat. De exemplu, una dintre cele mai intalnite este intitulata Ia si apare de regula in sisteme binare si este foarte stralucitoare in primele saptamani. SLSN-urile sunt mult mai stralucitoare si pot fi vazute astfel aproape 6 luni.

Citeste si  O stea a explodat (nova) de Crăciun

Nu este pentru prima data cand cercetatorii sunt socati de SLSN-uri. In ianuarie, o echipa de astronomi de la Las Campanas Observatory din Chile a observat una dintre cele mai mari SLSN – de 200 de ori mai stralucitoare decat orice au inregistrat pana atunci.

Obiectul studiat de astronomi, DES14X3taz, se afla la 6.400 ani-lumina departare si a fost descoperit de astronomii care au lucrat cu Dark Energy Survey in decembrie 2014. Descoperirea a fost publicata recent in The Astrophysical Journal Letters.

[sursa]