Obiect interstelar, in Sistemul nostru Solar
Descoperirea asteroidului Oumuamua a deschis usa unei interesante posibilitati: este posibil ca obiectele sa poata intra in Sistemul Solar din afara acestuia?
Cele mai multe obiecte din Sistemul Solar, incluzand aici toate planetele, orbiteaza Soarele in aceeasi directie: in sensul invers al acelor de ceasornic sau, altfel spus, prograd. Dintre miile si miile de asteroizi si comete, planete, planete pitice, obiecte transneptuniene si sateliti, doar 95 orbiteaza Soarele in sensul acelor de ceasornic, sau retrograd. Asta le face foarte rare.
Nu numai ca obiectul 2015 BZ509, poreclit Bee-Zed, orbiteaza retrograd Soarele, dar imparte orbita cu o planeta. Bee-Zed co-orbiteaza alaturi de Jupiter cu o rezonanta de 1:1, ceea ce inseamna ca orbiteaza Soarele la aproape aceeasi viteza cu planeta, doar ca in directia opusa.
Jupiter imparte spatiul de orbita cu aproape 6000 de asteroizi cunoscuti, cei mai multi deplasandu-se in aceeasi directie cu el. Mai sunt si alti asteroizi retrograzi, dar nici unul cu o asemenea rezonanta co-orbitala precum Bee-Zed.
Echilibrul gravitational extrem de sensibil pastrat in relatia cu Soarele si Jupiter ii permite lui Bee-Zed sa pastreze o orbita excentrica ce isi pastreaza parametrii de cel putin un milion de ani, conform unei cercetari publicate anul acesta.
Aceste doua obiecte trec la doar 176 de milioane de km unul de celalalt de doua ori intr-o orbita. Jupiter trage asteroidul atat cat sa nu plece spre Soare, iar Soarele il tine atat cat sa nu cada pe Jupiter.
„Daca 2015 BZ509 s-ar fi format in Sistemul nostru Solar, ar fi trebuit sa se deplaseze in aceeasi directie ca toate celelalte planete si asteroizi, mostenind aceasta proprietate din norul de gaz si praf din care toate s-au format.” – Fathi Namouni, astronom si cosmolog la Observatorul de pe Coasta de Azur
Namouni si astronomul Helena Morais de la Universidade Estadual Paulista din Brazilia au rulat mai multe simulari computerizate pentru a vedea de cand obiectul orbiteaza Soarele. Au descoperit ca inca de la formarea Sistemului Solar, acum 4,5 miliarde de ani, si ca-si va pastra orbita inca 43 de miliarde de ani, matematic vorbind. In realitate, si-o va putea mentine atat cat Soarele isi mentine activitatea. Atunci cand va ajunge la finalul vietii, cel mai sigur va altera orbita lui Bee-Zed.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.