Obiect misterios descoperit la marginea Sistemului Solar

DeeDeeAstronomii au descoperit un obiect planetar, ce se afla la marginea Sistemului Solar, pe care l-au botezat DeeDee (Distant Dwarf). Misteriosul obiect a fost descoperit la finalul anului 2016, dar pe atunci nu stiam aproape nimic despre structura sa fizica. Acum, datele adunate de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) au adus un pic de lumina pe identitatea acestuia si am aflat ca este mult mai mare decat au anticipat oamenii de stiinta.

Potrivit acestor date, DeeDee masoara cat doua treimi din Ceres, cel mai mare membru al Centurii de Asteroizi, si are indeajuns de multa masa pentru a fi sferic. Asta inseamna ca DeeDee indeplineste criteriile necesare pentru a fi catalogat drept planeta pitica, desi astronomii au evitat pentru moment asta.

DeeDee se afla la marginea Sistemului Solar, la 92 Unitati Astronomice distanta de Soare (1 UA = distanta Pamant-Soare), adica la 137 miliarde de km departare. Este atat de departe, incat luminii ii trebuie 13 ore pentru a ajunge de acolo la noi, ceea ce face ca DeeDee sa se clasifice pe locul 2 in topul celor mai indepartate obiecte trans-neptuniene, dupa Eris. Orbita sa este atat de mare incat ii sunt necesari 1.100 de ani pentru a face un tur complet in jurul Soarelui.

Citeste si  Astronomii observa cel mai indepartat obiect al Sistemului Solar

Descoperirea sa ne arata ca mai avem multe lucruri de invatat despre coltisorul acesta de spatiu.

[sursa]