Observarea luminii prin materiale opace
In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au facut progrese uriase in gasirea unor metode de a detecta lumina vizibila prin materiale opace. Acum, cei americani au reusit sa o vada prin urechea unui soarece.
Momentan, utilizam razele X pentru a vedea in interiorul corpului nostru, dar imaginile rezultate sunt destul de blurate si avem nevoie de biopsie pentru a fi siguri de ceea ce am gasit. Detectarea luminii vizibile ne-ar ajuta foarte mult sa obtinem imagini mai clare si sa renuntam la metodele invazive. Am putea chiar folosi lumina laser pentru a trata tumorile inoperabile sau anvrismele cerebrale.
Lungimea de unda vizibila interactioneaza foarte mult cu moleculele organice asa ca ceea ce se reflecta poarta informatie despre schimbarile biochimice, anomalii celulare sau ale nivelurilor de oxigen si glucoza din sange. Aplicatiile medicale ar fi uriase, dar, din pacate, detectarea luminii printr-un material opac este foarte dificila pentru ca cea vizibila este imprastiata, reflectata si absorbita de material.
In ultimii opt ani, oamenii de stiinta au folosit tehnici astronomice in speranta ca pot colecta lumina imprastiata. Desi ne aflam inca departe de obiectiv, am facut totusi pasi importanti.
Cercetarea se concentreaza pe adunarea luminii imprastiate. Cand astronomii se uita prin intermediul telescoapelor spre stele indepartate ei stiu ca lumina lor este distorsionata de atmosfera. Pentru a contracara efectul, au creat algoritmi care inverseaza fenomenul pentru a vedea obiectele cu claritate. Recent, savantii au inceput sa foloseasca tehnici similare pentru a inversa efectul pe care-l au materialele opace asupra luminii.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.