Ochiul uman poate detecta fotonii individual
Ochii nostri sunt mai faini decat ne-am imaginat. Un nou experiment a demonstrat pentru prima data ca ochiul uman este capabil sa detecteze fotonii in conditii de intuneric total. Asta inseamna ca pot detecta particule individuale, ceva ce instrumentele extrem de sensibile pot face.
Raspunsul pe care-l genereaza fotonul supravietuieste pe tot palierul pana la nivelul constientei in ciuda ubicuitatii zgomotului de fond. Orice detector am face in laboratoarele noastre hi-tech ar trebui racit si izolat de acest zgomot de fond pentru a avea un raspuns similar.
Bastonasele din ochi devin mult mai sensibile in intuneric. Sunt in jur de 120 de milioane in ochii nostri, comparativ cu cele 6 milioane de conuri, care detecteaza culoarea.
Cu alte cuvinte, ochii nostri au potentialul de a fi extrem de sensibili la lumina, dar sunt de regula atat de stimulati incat nu am avut pana acum ocazia sa-i testam. Niste experimente din anii ’40 au aratat ca putem observa intre 5 si 7 fotoni deodata, dar nimeni nu a testat daca ii putem vedea individual pentru ca este foarte dificil sa eliberezi cate unul.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.