Originea antibioticelor

Polymicrobic_biofilm_epifluorescenceMulte dintre antibioticele de care depinde sanatatea noastra sunt produse de bacterii imune la boala de care ne ferim. Gandirea conventionala asupra beneficiilor evolutive ale acestor medicamente a fost provocata de un nou studiu care sugereaza ca ar avea aplicatii mai interesante si complexe decat am fi crezut.

In timp ce antibioticul initial provine din fungi, bacteriile nu sunt unite printr-un soi de alianta impotriva celorlalte organisme. Streptomicina, de exemplu, vine din streptomyces griseus gram-pozitiv si are efecte asupra multor specii gram-negative inclusiv asupra celor reponsabile de tuberculoza si ciuma.

Pentru foarte mult timp oamenii au crezut ca bacteriile fac antibiotice pentru a ucide alte bacterii. Am aflat ca antibioticele pot avea si efecte secundare destul de grave cum ar fi dezvoltarea biofilmului. Biofilmul este o formatiune compusa din grupuri de microorganisme ale caror celule sunt unite pe o suprafata.

Dr. Elizabeth Shank de la Universitatea din Carolina de Nord crede ca biofilmul nu este un efect secundar. Studiile precedente au aratat ca bacterie bacillus cereus elibereaza un compus cae influenteaza alta bacterie, bacillus subtilis, sa formeze biofilm. Cea din urma populeaza tractul gastro-intestinal al omului. Shank este de parere ca biofilmul ajuta bacteria sa supravietuiasca unui atac. Pana acum savantii au crezut ca acesta ar fi un raspuns generat de stres si si-au dat seama ca nu este adevarat. Anumite antibiotice pot accelera dezvoltarea biofilmelor cu implicatii largi asupra sanatatii umane. O mai buna intelegere a speciilor bacterine care produc antibiotice si motivul pentru care o fac ne-ar ajuta sa ne refacem stocurile de medicamente care au efect.

Citeste si  Cafeaua intareste ADN-ul

[sursa]